Afbeelding
Foto: Paul van den Dungen

Stikstofaanpak in Montfoort

Algemeen

MONTFOORT • Tijdens de raadsvergadering in Montfoort dienden de partijen CDA, Lokaal Montfoort, VVD en SPG gezamenlijk een motie in waarin zij het college verzoeken het stikstofbeleid van het Rijk te overwegen. De motie werd met 10 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen.

De partijen spraken met name hun zorg uit over de doelen die het Rijk stelt in een zeer kort tijdsbestek en over de grote gevolgen voor de bedrijven en gezinnen in de regio die hard door het landelijke stikstofbeleid zullen worden getroffen. Ook twijfelen de partijen in de motie aan de haalbaarheid van deze plannen.

‘Bovendien is er geen erkenning van de inspanningen die op dit moment al worden geleverd aan innovatieve en duurzame voedselproductie en van het actieve lokale agrarische natuurbeheer en is er ernstige zorg over de leefbaarheid van het landelijk gebied in Montfoort’, aldus de partijen.

Wethouder Van Wikselaar lichtte toe dat hij op dit moment al nauwe contacten met agrariërs in de regio onderhoudt en veel oog heeft voor hun belangen. “We moeten samen op trekken. Met de U16 en met de provincie.” In de U16 wordt met 16 gemeenten, waterschappen en verschillende diverse maatschappelijke organisaties samen gewerkt aan ruimtelijke kwaliteiten en opgaven in de regio.

“Door de ‘ruwe’ manier waarop het beleid bekend is gemaakt, is het nu aan ons om het goed te vertalen in de regio. Daar houden we alles voor open, ook de mogelijkheden van circulaire bedrijfsvoering. De komende periode zal volledig in het teken hiervan staan. We zullen de zomervakantie niet onbenut voorbij laten gaan, maar zullen juist een extra tandje bij gaan zetten om tot een goede oplossing te komen”, aldus Luc Hoogstraten van Lokaal Montfoort.

De motie werd aangenomen met het doel met zoveel mogelijk U16-collega’s op te trekken om tot gezamenlijke boodschap te komen. 

Een andere motie van Progressief Akkoord waarin werd geopperd een werkgroep te vormen met boeren, ondernemersfonds en het agrarisch ondernemingsfonds om samen tot de lokale stikstofreductie waarbij de boeren in Nederland een toekomst hebben en houden te komen werd ingetrokken na de toelichting van de wethouder.