Afbeelding

Lopikse raad stemt niet in met aankoop boomgaard

Algemeen

LOPIK • De gemeenteraad van de gemeente Lopik stemde woensdagavond niet in met de aankoop van een boomgaard op een perceel grond tussen de Lekdijk en de N210. De werkgroep Voedselbos van de Stichting Duurzaam Lopikerwaard, die hier graag aan de slag wilde, ziet haar wens (nog) niet in vervulling gaan.

De raadsleden vonden de totale kosten van 330.000 euro - voor 294.300 euro te dekken uit de reserve LopikMeerwaard en voor 35.700 euro uit de algemene reserve - te hoog. Zij zijn wel voorstander van een voedselbos, maar niet tegen elke prijs. De deadline om te beslissen was 6 juli, de dag van de raadsvergadering. “Er is geen noodzaak om nu al een beslissing te nemen,” merkte Marieke Pekelharing-van Eijndhoven van Hart voor Lopik op. “De kosten wegen niet op tegen de baten.”

De meeste raadsleden maakten zich wel zorgen over de verrommeling als de eigenaar het perceel opsplitst en stuk voor stuk verkoopt aan tuinliefhebbers. “Iets bouwen mag niet, maar handhaving hiertegen heeft geen prioriteit,” aldus wethouder Gerrit Spelt.

Bert de Leede (CU/SGP) stelde voor om te onderzoeken of een gedeelte van het Oerlemansbos, waar al educatieve lessen plaatsvinden, gebruikt kan worden voor een voedselbos.

Alleen het CDA ( 3 zetels) stemde in om de boomgaard aan te kopen. “Voor de initiatiefnemers – onze inwoners – is het een mooie uitdaging om hun gewenste voedselbos te verwezenlijken,” meent Conny Hogendoorn. “Stel dat het niet het gewenste resultaat oplevert, dan blijft de gemeente toch eigenaar van de grond.”

Haar pleidooi en een aanvullende informatiestroom van wethouders Spelt, die het project grote kansen toedichtte, konden de overige raadsleden niet overtuigen.