Actie voor dorpje Betfalva

lopik • De Hervormde gemeente van Lopik heeft sinds 1993 zusterbanden met Betfalva, een dorpje in Roemenië. Om wat extra's te doen tegen de armoede daar is een actie gestart in samenwerking met de Lopikse Plus. Tijdens de zomervakantieweken is 0,50 euro van elk verkocht bakje aardbeien bestemd voor Betfalva. 

De Hervormde gemeente probeert jaarlijks de ouderen en allerarmsten wat extra geld te geven voor bijvoorbeeld hout voor de kachel, voedsel en medicijnen. Ook krijgen alle kinderen in het dorp met kerst een pakketje. Om het jaarlijks benodigde geld bij elkaar te krijgen worden er diverse extra acties gehouden. Het is inmiddels voor de zevende keer dat de Plus zich daarbij aansluit. In oktober hoopt de predikant van Betfalva Lopik te bezoeken en wordt de cheque overhandigd.

De mensen op het platteland zijn erg arm. Een maandloon voor wie al werk heeft ligt rond de 300 euro. Vaak zijn eerste levensbehoeften goedkoper dan hier, maar veel artikelen kosten net zoveel. Bijna niemand in het dorp heeft sanitaire voorzieningen en gas. Men stookt de kachel met hout, als er geld is.