Werkzaamheden dijkversterking Lekdijk officieel begonnen

lopik • Met een hap uit de grond door de eerste middelzware rupsgraafmachine op waterstof in Nederland begon donderdag 23 juni in de uiterwaarde van Salmsteke officieel de versterking van de Lekdijk. Het natuur- en recreatiegebied Salmsteke is het gedeelte van de Lekdijk dat als eerste onder handen genomen wordt, en vormde daarmee de lakmoesproef voor de innovatieve, duurzame en efficiënte manier van werken die Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden met haar gebiedspartners voor ogen had.

"Het oorspronkelijke plan van 2012 was echt te ambitieus, en nu ligt er een mooi plan dat echt past bij de kleinere schaal van dit gebied. We zijn er heel blij mee: natuur en recreatie worden even goed bediend, net als onze bewoners", reageert Gerrit Spelt, wethouder Ruimtelijke Ordening in Lopik.
De stemming bij de start van de werkzaamheden was dan ook zeer goed. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en haar gebiedspartners, de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Recreatieschap De Stichtse Groenlanden, Staatsbosbeheer en gemeente Lopik, innovatiepartner Mourik Infra en HWBP kunnen terugkijken op een eerste succesvolle samenwerking.

Sander Bos van Recreatieschap de Stichtse Groenlanden: "Het was bijzonder dat we al zo vroeg met de Stichtse Rijnlanden in gesprek konden en een open deur vonden. Hierdoor ging het contact met de andere gebiedspartners vanaf het begin soepel."

Het waterschap versterkt de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven over een totale lengte van 55 kilometer om de dijk ook in de toekomst voldoende veilig te houden. Zes deeltrajecten, waaronder Salmsteke Ontkiemt! vormen samen het project Sterke Lekdijk. Elk deeltraject bevindt zich in een ander stadium van de dijkversterking. Door ervaringen uit te wisselen, leren de verschillende trajecten van elkaar. Sterke Lekdijk maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken de waterschappen en het Rijk samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken: 1.500 kilometer dijken worden versterkt de komende dertig jaar.

Het innovatiepartnerschap bij project Sterke Lekdijk is een unieke samenwerking tussen Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en innovatiepartners Mourik Infra, Van Oord en de combinatie Lek-ensemble (Heijmans Infra, GMB Civiel en de Vries & van de Wiel.

Meer informatie over het project Sterke Lekdijk is te vinden op de website van www.hdsr.nl/buurt/sterke-lekdijk/salmsteke/