Burgemeester Petra van Hartskamp in gesprek met Nikki en Esmee.
Burgemeester Petra van Hartskamp in gesprek met Nikki en Esmee. Foto: Paul van den Dungen

Democratiefabriek bij Yuverta Montfoort

montfoort • Het Yuverta VMBO Montfoort aan de Doeldijk had vorige week drie dagen lang de interactieve tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’ in huis. Leerkracht Janieke van den Heuvel vertelt dat de 2e jaars groepen de tentoonstelling bezochten en daar twee lesuren de tijd voor kregen.

De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling over democratie, vrijheid en vrede voor kinderen van 10 tot 18 jaar en is een initiatief van de Stichting Vredeseducatie Utrecht en mede georganiseerd door het Vredesplatform Montfoort. De tentoonstelling bestaat uit een aantal open stellages waarmee opdrachten kunnen worden uitgevoerd. De leerlingen krijgen bij aanvang een boekje waarin vragen staan die zij moeten beantwoorden. Onderwerpen zoals discriminatie, stemmen, pesten, democratie en dictatuur en vrijheid konden zo worden besproken en van eigen commentaar voorzien, waarbij er soms heftige discussies ontstonden. Grappig was het om op te merken dat de meeste leerlingen wel het woord democratie kenden, maar niet het woord dictatuur.
Burgemeester Petra van Hartskamp bezocht de interactieve tentoonstelling en ging met de leerlingen in gesprek. Zij vroeg wat de jongens en meisjes van de democratie weten en vinden. Voor de één stond democratie voor vrijheid, voor mogen zijn wie je bent.
De burgemeester maakte samen met de leerlingen Nikki en Esmee een rondje over de tentoonstelling. Ook zij was erg geïnteresseerd in de opdrachten, de vragen en de mogelijke antwoorden die er gegeven konden worden. Zowel Nikki als Esmee hadden een duidelijke mening en wisten die ook goed over te brengen aan de burgemeester. Zelfs zo goed dat de burgemeester vroeg of ze later niet iets in de politiek wilden gaan doen. Daarbij nodigde ze zowel Nikki als Esmee uit om, wanneer zij daar behoefte aan hadden, eens bij haar langs te komen. Nikki wil later de zorg in gaan, terwijl Esmee in de toekomst dierenarts wil worden. Beide meiden vonden de opvang van de vluchtelingen uit de Oekraïne in Montfoort een goede zaak en bewonderden iedereen die zich daarmee bezig hield, les gaf of de zorg voor de vrouwen en kinderen had. Peter Gruters van het Vredesplatform vertelde dat de opbouw van de Democratiefabriek best een stevig stukje arbeid had gevergd, maar dat met medewerking van Yuverta alles op rolletjes liep. Dat werd ook nog beaamd door Wim van Seeters, voorzitter van het Vredesplatform. Inmiddels is de Democratiefabriek weer afgebroken en onderweg naar een andere locatie.