Gemeente Lopik zet in op voedselbos

lopik • Dankzij een mogelijke aankoop van een boomgaard tussen de Lekdijk en de N210 nabij Lopik heeft de werkgroep Voedselbos van de Stichting Duurzaam Lopikerwaard een kans om haar wens in vervulling te laten gaan. De werkgroep is vanaf oktober bezig zich te oriënteren op een geschikt stuk land voor een voedselbos.

De Stichting Duurzaam Lopikerwaard stelde de gemeente op de hoogte dat de boomgaard te koop staat. "De eigenaar wilde eerst het stuk grond verkavelen en te koop aanbieden aan particulieren, maar na onze getoonde interesse zijn we een prijs overeengekomen onder voorbehoud van de uitslag van het bodemonderzoek en goedkeuring van de gemeenteraad," aldus wethouder Gerrit Spelt. "We vergroten op deze manier het gemeentelijk eigendom. Ook het voorkomen van verrommeling van het buitengebied en het bieden van kansen aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals een voedselbos zijn beoogde effecten."

Een voedselbos kenmerkt zich door onderhoudsarme, duurzame, plantaardige voedselproductie op basis van bos-ecosystemen, waarbij fruit- en notenbomen, struiken, vaste planten en klimmers geïntegreerd worden en waarvan de opbrengsten nuttig zijn voor de mens. Het college van de gemeente Lopik stelt de raad voor in te stemmen met de voorgenomen aankoop van het perceel en de kosten voor 294.300 euro te dekken uit de reserve Lopik Meerwaard en voor 35.700 euro uit de algemene reserve.
Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met info@duurzaamlopikerwaard.nl.