Expositie waterbeheer in stadsmuseum De Knoperij

montfoort • Het vieren van 900 jaar waterbeheer en 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie waren aanleiding voor de expositiegroep van het Stadsmuseum De Knoperij om daar een expositie aan te wijden.

Peter Versloot van de stichting Oud Montfoort werkte de tekst van de expositie uit en vertelt: "In 1672 werd de Oude Hollandse Waterlinie in werking gezet. Daardoor kwamen de Fransen bij hun opmars tot stilstand en strandden onder andere in Montfoort. Ze onderdrukten de bevolking en plunderden de stad en bij het vertrek bliezen ze het kasteel op. Hoe zou Montfoort zich ontwikkeld hebben als dat niet was gebeurd ? We zullen het nooit weten."
De expositie gaat verder terug naar het ontstaan van Montfoort. Zonder een goed waterbeheer zou een groot deel van Montfoort nu onder water staan. Dit jaar wordt ook het 900-jarig bestaan van het Waterbeheer herdacht.
"Het Waterschap zorgde ervoor dat we droge voeten kregen. In deze expositie meer over het ontstaan ervan, maar ook over hun taak vandaag. Verder besteden we aandacht aan het Waterleidingbedrijf aan de Blindeweg, de waterzuivering en de waterbeheersing door de eeuwen heen", aldus Peter.
Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 heeft haar openingsdagen uitgebreid naar 4 dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10-16 uur. De expositie in het museum is gratis en duurt tot begin september 2022. Voor meer informatie: www.oudmontfoort.nl.