Explosieven in IJsselstein

ijsselstein • Afgelopen week is tot twee keer toe een explosief op een auto in IJsselstein aangetroffen. De eerste keer werd de bom dinsdagnacht aangetroffen op een auto aan het Nasahof. De nacht daarna bleek voor een tweede keer een explosief op een auto op de Landingsplaats te zijn geplaatst. Deze laatste bom kwam tot ontploffing. Woensdagnacht was er een harde knal te horen en raakte deze auto zwaar beschadigd. Er raakte niemand bij de incidenten gewond.

Bij beide bommen zijn ook brieven gevonden. In de brieven werd door middel van een QR-code om geld gevraagd. Na betaling zou voorkomen worden dat de bom af zou gaan, aldus de brief. 

De eerste bom werd op tijd gespot door de bewoner. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kon hierna het explosief onschadelijk maken. Helaas verliep dit dus anders bij de tweede auto. De eigenaar van de beschadigde auto was met stomheid geslagen. “Ik had via Facebook het eerdere incident wel meegekregen, maar ging er nooit van uit dat dit ook ons zou overkomen.” 

De eigenaar van de auto had zelf de knal niet gehoord, maar werd 's nachts gewaarschuwd door buren. Hij heeft geen idee waar deze actie vandaan komt. "Ik denk ook niet dat het de bedoeling was dat de bom zou afgaan, omdat in een brief om geld werd gevraagd. Maar helaas is dat toch gebeurd." Van de politie heeft de man inmiddels begrepen dat het explosief illegaal zwaar vuurwerk is dat enigszins tot bom is vermaakt. 

"Wij wonen al jaren met zoveel plezier in deze wijk. We hebben geen idee wie of wat hier achter zit." Andere bewoners tasten ook volledig in het duister over de motieven achter deze incidenten. "We zijn wel extra alert nu tot twee keer toe een bom is gevonden en controleren de auto heel goed voor we instappen", reageerde een andere omwonende. De bewoners zijn geschrokken en wachten het verdere onderzoek van de politie af.

Burgemeester Patrick van Domburg benadrukt dat het onderzoek naar de incidenten de hoogste prioriteit heeft. In overleg met de driehoek van de gemeente (politie, justitie en burgemeester) staat het onderzoek hoog op de agenda om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. 

In het onderzoek van de politie wordt ook onderzocht of beide incidenten met elkaar te maken hebben. De politie is op zoek naar getuigen die iets verdachts gezien of gehoord hebben. 

Heeft u iets gezien of gehoord in de omgeving van het Nasahof of de Landingsplaats? Of woont u in de buurt en heeft u camerabeelden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Heeft u liever anoniem contact? Bel dan met 0800-7000. U kunt ook het tipformulier op politie.nl invullen.