Boeien

Ongelofelijk! Enkele Surinamers wilden vorige week Amsterdams burgemaîtresse Femke Halsema bij haar bezoek aan een voormalige plantage boeien met ijzeren ketens. Ik heb ooit een soortgelijk kinky idee durven voorstellen aan mijn éigen Femke, maar dat liep uit op een verbeten deegrollergevecht. Als ik het nóg eens voorstel, maar dan als herdenkingsritueel voor het slavernijverleden, trapt ze er misschien in. Overigens petje af omdat Halsema resoluut weigerde. Ze is al diep genoeg door het stof gegaan.
Ik vraag me overigens wél af hoe ze naar Suriname is gereisd. Heeft ze met de ‘gewone' reisslaven uren in de rij moeten staan op onze voormalige nationale trots Schiphol, of is ze net als Schipholbaas Benschop met een platinum membershipcard schielijk de businessclasslounge binnengeloodst?
Over herstelbetalingen gesproken: Utrecht moet IJsselstein nog schadeloos stellen voor de verwoestingen in de 15e eeuw. En ik ga van Frankrijk schadevergoeding eisen omdat mijn voorouders 350 jaar geleden door Lodewijk XIV uit de Waterlinie werden verjaagd; door het leegplunderen van onze KLM kunnen de Fransen dat best betalen. Mijn voorouders verrichtten overigens na hun vlucht nog twee eeuwen ‘slavenarbeid' in de Reeuwijkse veenmoerassen. Die patsers met hun dure villa's aan de Reeuwijkse plassen hebben hun woongenot dus te danken aan het geploeter van mijn voorouders. Mag ik even vangen? Hetzelfde geldt voor de gemeente Gouda. Dat Gouda niet blank staat is mede te danken aan mijn voorvaderen. En de turfwinning waar mijn voorgeslacht aan meewerkte leverde onmisbare brandstof voor de Goudse plateelbakkerijen. De daaruit voortgekomen ereschuld laat zich niet afkopen met een pakje stroopwafels!