Nieuw college Montfoort geïnstalleerd

montfoort • In de raadzaal van Montfoort is maandagavond het nieuwe college geïnstalleerd. Enige verbazing werd wel uitgesproken over de terugkeer van eerder opgestapte wethouders. Partijen gaven ook aan dat het gepresenteerde raadsprogramma niet op alle punten wordt ondersteund en in sommige opzichten weinig concrete plannen behelst. 

Voorafgaande aan de benoeming konden de raadsleden reageren op de voorgestelde wethouders. Eimert Verkaik van Inwonersbelangen Montfoort Linschoten sprak zich uit over de terugkeer van Rob Jonkers als wethouder. Jonkers was in 2015 - samen met de nu eveneens terugkerende wethouder Vlaar en toenmalige wethouder Langerak - opgestapt na een rapport over de integriteit van het college. Reden destijds voor het neerleggen van de functie was onder andere de Bloklandaffaire, waarbij de gemeente Montfoort ten onrechte een bouwvergunning verleende aan een boer. Daarnaast was Jonkers in conflict met de Hersteld Hervormde Gemeente over het gebruik van het oude Rabobankgebouw. 

Burgemeester Van Hartskamp gaf aan dat gedegen extern onderzoek heeft uitgewezen dat nu niets in de weg staat van de benoeming.

De coalitiepartijen hebben voor vier wethouders gekozen vanwege de zwaarte van de portefeuilles. Jonkers krijgt de portefeuille Ruimtelijke Ordening, Vlaar en Van de Poll de portefeuille Sociaal Domein en Van Wikselaar is verantwoordelijk voor Financiën. Jonkers en Vlaar gaan fulltime aan de slag. Van Wikselaar (0,8 fte) en Van de Poll (0,4 fte) gaan parttime aan het werk. 

Vertrekpunt

Tijdens de installatie van het college heeft de gemeenteraad ook het raadsprogramma 2022-2026 ontvangen. Lokaal Montfoort (LM) had hier als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen het initiatief genomen om tot een breed raadsprogramma te komen. Dit heeft geresulteerd in een programma waarin veel punten in hoofdlijnen worden benoemd.

“Doel was niet om tot een strak omlijnd plan te komen, maar om samenwerking buiten de coalitie te bevorderen. Het programma moet het vertrekpunt zijn”, aldus Luc Hoogstraten van Lokaal Montfoort. Hij verwacht in september met een concretere uitwerking te komen, nadat alle inhoudelijke stukken beschikbaar zijn gesteld.

Verschillende partijen waarderen het initiatief van Lokaal Montfoort om mee te praten, maar stellen ook dat het raadsprogramma meer een coalitieprogramma is waarop andere partijen een reactie konden geven en dat niet over alle punten overeenstemming bestaat. "We zijn het zeker niet eens met alle punten. Er staan ook te weinig concrete plannen in het programma", aldus Frank van Rooijen van VVD.

Tot slot spraken alle partijen zich uit om positief en vol verwachting aan de komende vier jaar te gaan beginnen. "We gaan aan de slag”, vatte Luc Hoogstraten kordaat samen.

Linda de Kort