De initiatiefnemers van het Voedselbos Lopik op het melkveebedrijf van Ramona Schalkwijk in Montfoort
De initiatiefnemers van het Voedselbos Lopik op het melkveebedrijf van Ramona Schalkwijk in Montfoort Foto: Duurzaam Lopikerwaard

Projectgroep Voedselbos Lopik oriënteert zich in Montfoort

Algemeen

LOPIK / MONTFOORT • De initiatiefnemers van het Voedselbos Lopik zijn een kijkje gaan nemen op het melkveebedrijf van Ramona Schalkwijk van de Bloemenweidemelk in Montfoort om te sparren over het opzetten van een voedselbos. 

Het bedrijf past zoveel mogelijk regeneratieve (herstellende) landbouw toe om uitputting van de bodem door intensieve landbouw te voorkomen.  Ramona tracht zoveel mogelijk herstel te bereiken door onder meer het aanleggen van bermen naast de weides, met daarin allerlei bomen die voor de koeien eetbaar en gezond zijn. Daardoor hoeft de boer minder mineralen aan het voer voor de koeien toe te voegen. Ook heeft deze agrariër net zeven hectare klaargemaakt om in te zaaien met kruidenrijk grasmengsel. Dat zorgt ervoor dat het bodemleven op dat stuk land sterk verbetert. Naar verwachting wordt de voedingswaarde van de melk verbeterd.

Ramona heeft bovendien plannen voor meer bomen op haar terrein. Daarom heeft de projectgroep na een uitgebreide rondleiding over het bedrijf in een creatieve sessie onder leiding van de Polderprof, Klaas-Hemke van Meekeren, een aantal schetsen gemaakt voor beplanting op het perceel van Ramona. Marijke Salters, een van de initiatiefnemers uit Lopik: “Duurzaam Lopikerwaard is in oktober 2021 gestart met het project Voedselbos, omdat we in het prachtige Lopik mogelijkheden genoeg hebben voor voedselproductie. Met deze manier van produceren creëer je biodiversiteit waardoor het herstellen van de bodem ook tot verbeteren van de luchtkwaliteit kan leiden. De overheid zet momenteel ook sterk in op ‘agroforestry’, waarbij boeren gestimuleerd worden ‘natuur inclusief’ te gaan verbouwen. In het voedselbos Lopik kunnen we daarmee ‘oefenen’.”

De initiatiefnemers willen ook graag kennis verspreiden over deze nieuwe manier van boeren. Daarom is iedere agrariër uit de omgeving welkom om mee te luisteren en te leren van de opgedane kennis en ervaring.