Kasteelpark een aanfluiting

Op 8 september 2018 werd met veel tam tam het Kasteelpark aan het Kronenburgplantsoen geopend. Om de Loyertoren (kasteeltoren) beter zichtbaar te maken moest het toenmalig Groene Kruisgebouw gesloopt worden, ondanks veel weerstand. Er werd een landschapsarchitect bijgehaald om het park een verlengstuk van de historische binnenstad te laten worden.
Tijdens Koningsdag heb ik er een bezoekje gebracht, er speelde een leuke muziekband. Van de kasteeltuin is niets meer over van de beplanting, volledig overwoekerd. Vrouwe Bertha omringd door brandnetels. Het is eigenlijk een groot grasveld, met recent een stuk of drie boompjes erbij geplant. Ik mis water, bruggetjes, fontein, rozenbogen, bloemperken en bankjes. De kasteeltoren zelf: die is de laatste jaren voornamelijk gebruikt als openbaar toilet. De stenen zijn al aardig aangetast.
Om dit nu een kasteelpark te noemen? Het is gewoon een festivalterrein geworden. Als kasteelpark is het vanuit stadsmarketing gezien helemaal geen pluspunt, maar een aanfluiting. Niet het woord park waardig, al helemaal niet kasteelpark. Zonde van al dat geld.

Anton Zuidema, IJsselstein