Wat als?

Deze vraag komt soms bij mij op. Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Lodewijk XIV ons land binnenviel, waardoor mijn voorouders de Waterlinie ontvluchtten en zich elders met anderen voortplantten. Zonder het ‘Rampjaar' 1672 was ik er niet geweest; vandaar dat sommigen mijn columns ook rampzalig vinden. Ondanks het trotseren van zijn vijanden is stadhouder Willem III toen ernstig geblameerd door de gruwelmoord op de gebroeders De Witt. Daarover gesproken: 20 jaar geleden op 6 mei werd Pim Fortuyn vermoord. Nooit eerder werd in vredestijd een Nederlandse politicus vermoord vanwege zijn opvattingen. Een regelrechte terreuraanslag op onze democratie, maar de onpartijdige (?) rechter liet de allang weer vrij rondlopende dader wegkomen met een flutstrafje.
Als Fortuyn was blijven leven, zouden we dan nu geregeerd worden door kabinet Fortuyn 5? En zou de IJsselsteinse raad worden gedomineerd door LPF in plaats van LDIJ? We zullen het nooit weten, al is het niet waarschijnlijk, gezien Fortuyns temperament en geringe capaciteit als teamplayer. Overigens herinner ik me met walging hoe geen der omstanders ingreep bij het smerige taartincident, waarbij het linkse journaille welwillend uiteen week om het activistentuig te laten ontsnappen. En dan die troonrede, slechts 4 maanden na de moord, waarbij Hare Majesteit stoïcijns met stiff upper lip haar ‘business as usual'-boodschap voorlas zonder één woord over de moord.
Overigens wel verklaarbaar; als overtuigd republikein had Fortuyn niets met Beatrix, en dat was wederzijds. Wellicht liet ze daarom één van haar renpaarden Volkert - de voornaam van Fortuyns moordenaar - noemen, en niet één van de af te schieten zwijnen in de kroondomeinen.