donderdag 28 april

Open kerk
10:00-11:30 IJsselstein, Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2
Tot 30 juni is de Ontmoetingskerk elke donderdagmorgen van 10.00 tot 10.30 open voor een kopje koffie of thee, een praatje of even rust. Iedereen van harte welkom.

Spelavond ’t Wilgegat
Willige Langerak Buurthuis ’t Wilgegat
Weer tijd om gezellig te klaverjassen, rummikubben of biljarten. Het klaverjassen en biljarten begint om 19.30 uur, het rummikubben om 20.00 uur. Uitslag 14 april: bij rummikubben won Jan Jonas met 46 strafpunten en bij klaverjassen Janny van den Berg met 5250 punten. Nieuwe deelnemers van harte welkom.

Alzheimer Café Lopik
19.30-21:30 Lopik, Dorpshuis De Schouw, M.A.A. Schakelplein 6
Thema deze keer: Rechtsbescherming. Over de stappen die tijdig gezet moeten worden met het oog op toenemende afhankelijkheid. De notarissen Blokhuis en Duinstra zijn de gastsprekers. Info: 06-12434770.

vrijdag 29 april

Groen & Lekker Markt
14:00-16:00 IJsselstein, plein Museum IJsselstein, Walkade 2-4
Maandelijks op een vrijdagmiddag organiseren Museum IJsselstein (MIJ) en Eetbaar IJsselstein een Groen & Lekker Markt met een divers aanbod van natuurlijke producten uit tuinen in IJsselstein, afgestemd op het seizoen. In april zijn er veel stekjes en zaden te koop, maar ook groene cadeautjes en lekkernijen. Daarnaast zijn er elke markt wisselende aanbieders. Ook op de vrijdagmiddagen 27 mei, 17 juni, 29 juli, 26 augustus, 23 september, 28 oktober.

Marktconcert
16:00-16:30 IJsselstein, Sint Nicolaasbasiliek, Sint Nicolaasstraat 12
Serie Marktconcerten op initiatief van de Geloofsgemeenschap Heilige Nicolaas IJsselstein en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Wekelijks op vrijdagmiddag tot en met 28 oktober. Toegang vrij; wel graag een vrijwillige bijdrage. Deze keer: Jos van der Kooy, concertorganist van de Sint Nicolaasbasiliek speelt van Johann Sebastian Bach Toccata et Fuga in d moll BWV 565, een improvisatie en van Cor Kee ‘Merck toch hoe sterck con variazioni’.

zaterdag 30 april

‘César Franck en zijn tegenpool’
14:30 IJsselstein, St. Nicolaasbasiliek, St.Nicolaasstraat 12
Orgelconcert door stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier van IJsselstein met een lezing door musicoloog René Verwer. Thema van dit concert is: ‘César Franck en zijn tegenpool’; Louis James Alfred Léfebure-Wely. Met werken van zowel César Franck, ter gelegenheid van zijn 200ste geboorte jaar, en van Louis James Alfred Léfebure-Wely.  Concert onder auspiciën Stichting Orgelcultuur IJsselstein. Vrije toegang, collecte ter bestrijding van de onkosten.

Slagerij van Kampen
20:00 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
In hun nieuwe show Rhythm of Life vangt percussiegroep Slagerij van Kampen de schoonheid van de aarde in de oerdrift van de drums; een samensmelting van culturen, overweldigende natuurelementen en de puurheid van het leven verwerkt in ritmes. Soms opzwepend, dan weer ragfijn. Prijs: 30,50 euro. Informatie en kaarten via www.fulcotheater.nl

dinsdag 3 mei

Avondexcursie Vogelwacht
18:30-22:00 IJsselstein, Nieuwegein
Naar de Tienhovense plassen met de Vogelwacht Nieuwegein -IJsselstein. Grote verscheidenheid aan moerasvogels, snorren, sprinkhaanzangers, cetti’s zangers en purperreigers. Wie weet zelfs een roerdomp. Vertrek om 18.30 uur bij parkeerplaats van de Blokhoeve/NBC te Nieuwegein. Aanmelden bij excursieleider Chris Kling via chriskling@vogelwacht-utrecht.nl. Maximum aantal acht personen, incl. excursieleider. Kostenindicatie per auto 10 euro.

woensdag 4 mei

Spel- en activiteitenmiddag
14:00-16:00 Lopik, dorpshuis de Schouw.
Ouderencomité Lopik-dorp houdt een spel- en activiteitenmiddag in dorpshuis De Schouw. Voor 2 euro, inclusief koffie, kunnen de deelnemers kaarten, sjoelen, kegelen en rummikub spelen.

Dodenherdenking Linschoten
19:35 Linschoten, Dorpstraat
Herdenking gevallenen tijdens oorlogen. De plechtigheid vindt plaats vanaf het plein in de Dorpstraat. Er volgt een bloemlegging bij het oorlogsmonument op de Hogewerf. Op dit monument de naam van de 21-jarige matroos Teunis de Jong, de Linschoter die sinds 5 mei 1943 wordt vermist in de Indische oceaan.

Dodenherdenking Montfoort
19:45 Montfoort, Kasteelplein
Vanaf 19.45 uur verzamelen en luisteren naar passende muziek van Fanfare Orkest Ons Genoegen en naar een ode aan gevallenen in en rondom Montfoort. Even voor acht uur ’s-avonds wordt op het Kasteelplein en vanaf de omloop van de kerktoren van de Hervormde Kerk de melodie van The Last Post geblazen. Om 20.00 uur de twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus, een toespraak door de loco-burgemeester, een voordracht, muzikaal intermezzo en zang. Rond 20.30 uur afsluitende bloemlegging. Bij heel slecht uitwijkscenario naar atrium Antoniushof.

Maurits Vles, een schrijver in verzet
20:30 IJsselstein, Theater Pantalone, Linnaeusweg 5
Yasmin Richards vertelt het verhaal van haar opa Maurits Jacob Vles, schrijver van een satirische kroniek over Hitler. Hij werd gemarteld en uiteindelijk weer vrijgelaten, dook onder en werd verraden. Dankzij een slim plan en een dosis geluk wist Vles uit doorgangskamp Westerbork te ontsnappen. Na afloop gesprek over racisme, discriminatie, tolerantie en vrijheid van meningsuiting. Kaarten kosten 9 en zijn te reserveren via www.pantalone.nl.

donderdag 5 mei

vrijdag 6 mei

Marktconcert
16:00-16:30 IJsselstein, Sint Nicolaasbasiliek, Sint Nicolaasstraat 12
Serie Marktconcerten op initiatief van de Geloofsgemeenschap Heilige Nicolaas IJsselstein en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Wekelijks op vrijdagmiddag tot en met 28 oktober. Toegang vrij; wel graag een vrijwillige bijdrage. Deze keer: Jos van der Kooy, concertorganist van de Sint Nicolaasbasiliek speelt werken van Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Jan Zwart en een improvisatie.

Love Revolution
20:00 Benschop, Maranatha, Dorp 208
Op uitnodiging van de JV in Benschop komt de band Love Revolution van Hanne de Vries naar Benschop met de Heilige Huisjes tour. In een akoestische setting verzorgen zij een avond met veel bekende nummers, aanbidding, ontmoeting en goede gesprekken. Jong en oud welkom. Inloop vanaf 19:45 uur. Toegang 5 euro, te voldoen bij binnenkomst.

Martijn Kardol: De Situatie
20:00 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
 ‘De Situatie’ is het derde cabaretprogramma van Martijn Kardol en gaat over het bezweren van een crisis in je leven. In zijn geheel eigen stijl, haalt Martijn allerlei herkenbare en hilarische situaties aan. Over het leren omgaan met een pandemie en een dreigende klimaatcrisis of het samen met je vriendin moeten beslissen wat er wordt gekeken op Netflix. Prijs: 20 euro. Kaarten en informatie via www.fulcotheater.nl

zaterdag 7 mei

Filigraan Activiteitendag
11:00-1600 IJsselstein, ‘t Kruispunt, Touwlaan 36
De Nederlandse Filigraanvereniging organiseert een creatieve activiteitendag voor liefhebbers van papier filigraan en iedereen die kennis mee wil maken met de moderne kunst van het papier rollen tot creaties op kaarten, doosjes, Paas/kerstversieringen, maar ook tot driedimensionale werkstukken. Bezoekers kunnen gratis workshops volgen, filigraan materiaal kopen. Met tentoonstelling van filigraan werkstukken en een verloting. Gratis toegankelijk.

‘Dat is niet zoals het heurt’
13:30 IJsselstein, Theater Pantalone, Linnaeusweg 5
Theatre Rocks speelt op 7 en 14 mei haar muzikale kindervoorstelling ‘Dat is niet zoals het heurt’. Waarin James en Bobby een droom hebben, maar toch een beetje magie nodig hebben om hun hart te volgen. Geschikt vanaf 6 jaar. Met veel humor inspireert de voorstelling kinderen om altijd in zichzelf en in hun dromen te blijven geloven. Kaarten 10 euro te reserveren via www.theaterpantalone.nl

Middagje IJsselstein; half uurtje Bach
15:30 IJsselstein, Oude St. Nicolaaskerk, Kronenburgplantsoen 2
Een middagje IJsselstein, een half uurtje Bach. Met Gerrit Christiaan de Gier, stadsorganist van IJsselstein, orgel. Vrije toegang.

Rock ’n Roll Comedy & Music
20:00-22:30 Montfoort, St. Joseph, Heiliglevenstraat 4
Gitaarkomiek Roel C. Verburg, geboren in Woerden, staat bekend om zijn relaxte podium persoonlijkheid en grappige liedjes. Hij combineert stand-up comedy met muziek.  Hij is vaste gast bij Jeroen van Inkel, trad op in Kopspijkers en veel andere programma’s. Volledige informatie en kaarten te bestellen via de website www.cultureelmontfoort.nl

The Five Great Guitars: Black Magic Woman
20:00 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3
Oprichter van The Five Great Guitars Jan Kuiper, speelt samen met zijn gitaarvrienden Stochelo Rosenberg, Paulus Schäfer, Digmon Roovers en Marcel de Groot akoestische en bluesy arrangementen van de allermooiste songs van de legendarische Carlos Santana en zijn superband. Prijs: 29,50 euro. Kaarten en informatie via www.fulcotheater.nl

maandag 9 mei

Start Heel Montfoort Beacht
19:30-22:00 Montfoort, beachvolleybalvelden, Sportpark Hofland, Bovenkerkweg
De Valk Beach organiseert een beachvolleybaltoernooi voor iedereen: Heel Montfoort Beacht. In de avonduren van maandag 9 mei tot en met 13 mei. Finale op vrijdagavond. Inschrijfgeld 10 euro per team, inclusief bon voor bitterballen op vrijdag. Inschrijven tot 30 april via devalkbeach@volleybaldevalk.nl met vermelding teamnaam en niveau jeugd/recreatief/gevorderd.

donderdag 12 mei

Open kerk
10:00-11:30 IJsselstein, Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2Vanaf donderdag 14 april tot 30 juni is de Ontmoetingskerk elke donderdagmorgen van 10.00 tot 10.30 open voor een kopje koffie of thee, een praatje of even rust. Iedereen van harte welkom.

vrijdag 13 mei

Marktconcert
16:00-16:30 IJsselstein, Sint Nicolaasbasiliek, Sint Nicolaasstraat 12Serie Marktconcerten op initiatief van de Geloofsgemeenschap Heilige Nicolaas IJsselstein en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Wekelijks op vrijdagmiddag tot en met 28 oktober. Toegang vrij; wel graag een vrijwillige bijdrage. Deze keer: Jos van der Kooy, concertorganist van de Sint Nicolaasbasiliek speelt werken van Johann Sebastian Bach, Max Reger, César Franck en een improvisatie.

zaterdag 14 mei

‘Dat is niet zoals het heurt’
14:30 IJsselstein, Theater Pantalone, Linnaeusweg 5 Theatre Rocks speelt haar muzikale kindervoorstelling ‘Dat is niet zoals het heurt’ in Theater Pantalone. Waarin James en Bobby allebei een droom hebben, maar toch een beetje magie nodig hebben om hun hart te volgen. Geschikt vanaf 6 jaar. Met veel humor en muziek inspireert de voorstelling kinderen op een speelse manier om altijd in zichzelf en in hun dromen te blijven geloven. Kaarten kosten 10 euro en zijn te reserveren via www.theaterpantalone.nl

Art & Wine
15:30 IJsselstein, Theatercafé Fulco, Overtoom 3Maandelijkse Art & Wine in het theatercafé van het Fulcotheater. Bekijk de huidige expositie en ga met de kunstenaars in gesprek over hun werk bij een hapje en een drankje. De exposities wisselen elk half jaar. Toegang 5 euro, inclusief een consumptiebon/munt voor een drankje (Hollands gedistilleerd) en een hapje. Informatie en kaarten via www.fulcotheater.nl

Lustrumconcert IJsselsteins Kamerkoor
20:00-22:30 IJsselstein, Sint Nicolaasbasiliek, St. Nicolaasstraat 12Het IJsselsteins Kamerkoor viert het 40-jarig bestaan met een lustrumconcert in de Sint Nicolaasbasiliek. Op het programma staan Dixit Dominus en Beatus Vir van Antonio Vivaldi, en de St. Jorismis van Herman Finkers. Solisten zijn Eva Schuurman (sopraan), Rosina Fabius (alt) en Annemieke IJzerman (harp). De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door het Gheyn Consort. Dirigent: Marilou Krouwel. Aanvang 20.00 uur. Toegang 20 euro. Kaartverkoop in de kerk.

zondag 15 mei

Yoga Nidra
In Artemis, centrum voor body & mind worden regelmatig lessen Yoga Nidra gegeven. Yoga Nidra, ook wel yogaslaap genoemd, is een yogavorm waarbij je in een diepe staat van ontspanning gebracht wordt. Je volgt de stem die je leidt door de visualisaties en ademoefeningen. Je brengt de les door liggend op een matje en je hoeft niets anders te doen dan de stem te volgen en je over te geven aan totale ontspanning. De ontspanning in Yoga Nidra is heel diep en staat gelijk aan 3-4 uur slaap. Yoga Nidra zorgt voor een beter contact met je zelf en kan je helpen in periodes van stress, vermoeidheid of slecht slapen. Meer informatie/aanmelden: artemisbodymind.nl

donderdag 19 mei

Open kerk
10:00-11:30 IJsselstein, Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2Vanaf donderdag 14 april tot 30 juni is de Ontmoetingskerk elke donderdagmorgen van 10.00 tot 10.30 open voor een kopje koffie of thee, een praatje of even rust. Iedereen van harte welkom.

zaterdag 21 mei

Volleybaltoernooi Pret in het Park
10:00-18.00 Montfoort, StadsparkJaarlijkse open volleybaltoernooi in het stadspark van Montfoort, georganiseerd door volleybalvereniging de Valk in samenwerking met STAM (Stichting Tent Actitiviteiten Montfoort). Voor beginners en gevorderden. Vanaf 10.00 uur voor de jeugd. Vanaf 13:00 uur voor 16-plus met zelf samengestelde teams. Ervaring niet nodig. Aansluitend feestelijke barbecue. Omdat De Vlak 60 jaar bestaat, is de barbecue voor leden gratis. Niet-leden betalen 15 euro. Informatie en aanmelden via www.volleybaldevalk.nl/pret-in-het-park-aanmelden/,

Sixties Revolution
20:00-23:45 Montfoort, St. Joseph, Heiliglevenstraat 4De band speelt de hits uit de tijd van de nozems en de hippies. Het gaat om de beleving van de muziek. Zijn nemen het publiek mee in verbazing en daarna in verwondering, mee in een reis door de jaren 60. Te beginnen in 1960 en eindigen in 1969. Zij brengen de muziek van destijds weer tot leven. ‘Volledige informatie en kaarten te bestellen via www:cultureelmontfoort.nl

donderdag 26 mei

Open kerk
10:00-11:30 IJsselstein, Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2Vanaf donderdag 14 april tot 30 juni is de Ontmoetingskerk elke donderdagmorgen van 10.00 tot 10.30 open voor een kopje koffie of thee, een praatje of even rust. Iedereen van harte welkom.

vrijdag 27 mei

Groen & Lekker Markt
14:00-16:00 IJsselstein, plein Museum IJsselstein, Walkade 2-4,Maandelijks op een vrijdagmiddag organiseren Museum IJsselstein (MIJ) en Eetbaar IJsselstein een Groen & Lekker Markt met een divers aanbod van natuurlijke producten uit tuinen in IJsselstein, afgestemd op het seizoen. Daarnaast zijn er elke markt wisselende aanbieders. Ook nog op de vrijdagmiddagen 17 juni, 29 juli, 26 augustus, 23 september, 28 oktober.

zondag 29 mei

Kliederkerk IJsselstein: Zaaien en groeien
14:30-17:00 IJsselstein, ’t Kruispunt, Touwlaan 36De volgende editie van kliederkerk IJsselstein. Het thema is: Zaaien en groeien. Kliederkerk staat voor een georganiseerde chaos voor elk gezin met samen ontdekken, samen vieren en samen eten. Dit evenement is voor alle leeftijden, ook voor mensen die zich niet - meer - verbonden voelen met kerk of geloof. Deelname is gratis. Informatie: www.facebook.com/KliederkerkIJsselstein.