Hoe ziet IJsselstein er in de toekomst uit?

ijsselstein • Met grote uitdagingen voor de toekomst - rond wonen, werken, ondernemen, maatschappelijke voorzieningen, bereikbaarheid, landschap en duurzaamheid - wil de gemeenteraad graag weten hoe de inwoners over de toekomst van IJsselstein denken "U heeft wat te doen”, concludeerde Sjors de Vries, directeur van Bureau Ruimtevolk, donderdag na zijn toelichting op het rapport Toekomstvisie IJsselstein 2040.

Zijn bureau verrichte in januari en februari onderzoek onder inwoners en ondernemers. De deelname van ruim duizend belangstellenden, waarvan de helft jongeren, leidde tot een representatief resultaat. De nabije toekomst met veel veranderingen en maatschappelijke en ruimtelijke opgaven, vragen om keuzes van de gemeenteraad over de richting waarin IJsselstein zich moet ontwikkelen. Een moeilijke keuze omdat de stad, met haar historie, met één been in de verstedelijking van de metropoolregio Utrecht staat en met het andere been in de Lopikerwaard. ‘We genieten van het beste van twee werelden', merkte een deelnemer tijdens en van de gespreksrondes op.

Het onderzoek richtte zich vooral op wát IJsselstein wil. Het hóé zal in een later stadium besproken moeten worden. En wát de inwoners willen staat soms lijnrecht tegenover elkaar, want: "Dé IJsselsteiner bestaat niet”, aldus De Vries. IJsselstein moet IJsselstein blijven, maar de gemiddelde inwoner voelt zich inmiddels meer stedeling dan ‘dorpeling' en maakt graag gebruik van voorzieningen in de regio. Er mag best verstedelijkt worden - verdichting en hoogbouw, met name voor kleine huishoudens van senioren en jongeren - maar IJsselstein is zeker geen onderdeel van Utrecht.
De binnenstad is bepalend voor het karakter van IJsselstein en daar zijn veel inwoners trots op. Iedereen is ook blij met het groene karakter van de stad en het mooie buitengebied van de Lopikerwaard dat ook bewaard moet blijven.
Met een rapportcijfer 7 blijken IJsselsteiners tevreden over het wonen, waarbij opvalt dat de (groene) woonomgeving hoger wordt gewaardeerd dan de woning zelf. Wel is er behoefte aan andere woonconcepten en moeten eerst inbreidingsmogelijkheden goed onderzocht worden, voordat er gebouwd kan worden aan de rand van de stad. En die bouw moet vooral voor lokale behoefte zijn en niet voor de regio.

Veel IJsselsteiners zijn niet zo bezig met de economie want werken binnen de regio is ook prima. De gemiddelde IJsselsteiner is echter wel blij met de huidige ondernemers die volgens hen ook de ruimte moeten krijgen. Kwaliteit is daarbij een sleutelwoord. Specifieke kansen zijn er voor toerisme, vooral omdat IJsselstein de toegangspoort is tot de Lopikerwaard.
Duurzaamheid is voor veel inwoners vanzelfsprekendheid, logisch en een eigen verantwoordelijkheid. Wel werd aangegeven dat er geen plek is voor windenergie, maar wel voor zonne-energie: 'Er zijn nog genoeg daken vrij'. Vooral volgens de kopers, want huurders waren ondervertegenwoordigd in de onderzoeken.
Vooral jongeren gaven aan dat het openbaar vervoer in de regio veel beter kan. Een compliment: het fiets- en wandelniveau binnen IJsselstein is wel goed.
De politiek had nog niet veel vragen, maar heeft nog veel te bespreken.

Lysette Verwegen