De goedbedoelde vleermuiskasten in IJsselveld wekken ook ergernis op.
De goedbedoelde vleermuiskasten in IJsselveld wekken ook ergernis op. Foto: Aangeleverd

Vleermuispalen in boomgaard zijn geen gezicht

Bewoners van de Castor, Miranda en Saturnus in IJsselstein hebben zich enorm verbaasd over de lelijke palen met vleermuiskasten die vorige week in de bloeiende boomgaard in hun wijk zijn verschenen. Dat er voor vleermuizen in dit deel van de wijk kasten geplaatst worden vinden we prima. Het zijn leuke beestjes die in de schemering langs onze ramen vliegen. Maar de palen waarop de kasten geplaatst zijn, zijn enorm lelijk. Vooral nu er, nadat ze in de eerste nacht al half omgewaaid waren, nog versteviging aan de palen vastgemaakt is. Het is geen gezicht in het leuke parkje dat de boomgaard is. Zeker nu de bomen in bloei staan is het er fijn om te wandelen. Die palen horen er echt niet thuis. 

We zijn ook bang dat de jeugd de palen als doelpalen gaat gebruiken of dat de palen in de fik gestoken worden. Wat voor schade gaat dat dan aan het parkje aanbrengen?

Als je wat googelt zie je ook dat de palen te kort zijn. De kasten moeten op minimaal 5 meter hoogte opgehangen worden, op een zonnige plek en met voldoende beschutting, die ontbreekt in de boomgaard. De opening van de kast en aanvliegroute moet op het zuiden liggen. Vleermuizen zijn zonaanbidders! Was er geen andere oplossing te bedenken? Mag dit zomaar, is daar geen vergunning voor nodig?

Het lijkt ons dat, net als voor het kappen van bomen, er toch voor het plaatsen van bomen/palen een vergunning nodig zal zijn. Wie heeft die palen in de boomgaard laten plaatsen, wie heeft daar een vergunning voor afgegeven? We hopen van harte dat de palen gauw weer zullen verdwijnen en we weer van een mooi uitzicht en fijne wandelingetjes kunnen genieten.

Familie Klaverstijn,
IJsselstein