Kamervragen over mogelijke fraudezaak

lopik • De afgelopen week verscheen bij Omroep West een artikel over een mogelijke fraudezaak in de gemeente Lopik. Inmiddels heeft de zaak ook de landelijke politiek bereikt. Wybren van Haga van BVNL heeft Kamervragen gesteld. 

Het gaat over een oud-ambtenaar die werd ontslagen, op de fraudelijst bij de Belastingdienst gezet, dagen in de gevangenis zat, veroordeeld werd voor hacken en fraude en nu een miljoenenclaim boven het hoofd hangt. Hij houdt vol onschuldig te zijn en zegt dat hij wordt gestraft, omdat hij misstanden in de gemeente aan de kaak heeft gesteld. Lopik geeft aan zich volstrekt niet te herkennen in het verhaal.

Omroep West zegt documenten, memo's, e-mails en ander bewijsmateriaal te hebben ingezien waarin onder meer zou blijken dat twee medewerkers van de gemeente Lopik geprobeerd hebben om de oud-ambtenaar op de zwarte lijst bij de Belastingdienst te zetten.
In eerste instantie reageert het gemeentebestuur met de verklaring dat zaken onderwerp zijn van lopende rechtszaken: 'Om de rechtsgang niet in de weg te staan, kunnen wij uw vragen daarom op dit moment niet beantwoorden'. Later stelt de gemeente een persverklaring op waarin onder meer staat: Wij zijn als gemeente Lopik geschrokken van deze berichtgeving en herkennen ons hier volstrekt niet in. De gemeente Lopik benadrukt dat toen zij aangifte deed niet bekend was wie de dader was. De oud-medewerker en de gemeente Lopik waren al in goed overleg uit elkaar gegaan vóórdat de strafbare feiten aan het licht kwamen. Vervolgens heeft niet de gemeente Lopik maar het Openbaar Ministerie na grondig onafhankelijk onderzoek besloten om tot vervolging van de oud-medewerker over te gaan.'

Verder staat in de verklaring dat de de gemeente 'verdere juridische stappen' overweegt. De gehele persverklaring met onder meer de linken naar de (samenvattingen van) uitspraken van de rechter is terug te vinden op de site van de gemeente Lopik.

Van Haga wil nu opheldering van de minister van Binnenlandse Zaken, maakt een vergelijking met Noord-Korea en vindt dat Lopik desnoods onder toezicht van de provincie geplaatst moet worden.