Afbeelding
Foto: Lysette Verwegen

Klaar voor hun debuut

ijsselstein • De door corona beheerste jaren waren letterlijk stil voor Amicitia, maar buiten het voetlicht traden wel nieuwe dirigent Jos Schroevers uit Bavel en concertmeester Emily Evers uit Nieuw-Zeeland aan.

Jos Schroevers (45) twijfelde niet lang toen hij door Harmonie Amicitia als nieuwe dirigent werd gevraagd. De wekelijkse rit uit Bavel is geen probleem voor hem: "De afstand valt me en ik hoef niet lang stil te staan", lacht hij. Zijn eerste optreden zou Amicitia"s Maestro zijn. Maar nee: "Carnaval gevierd en corona in het gezin en ik daarna ook." Hij is vertrouwd met harmonieorkesten: "Brabant kent een grote blaascultuur", weet hij ook als dirigent van orkesten in Thorn en Loon op Zand. "" Ze doen net als Amicitia allemaal hun stinkende best.

Emily Evers was in september en oktober voor het huwelijk van haar broer in Nieuw-Zeeland. Ze zou bij terugkomst eerst komen kijken. "Maar ik werd direct op de tweede rij gezet - niet als concertmeester - om in te vallen voor een corona-afwezige. Ze vonden dat ik net zo goed meteen kon meespelen. Dat was fijn, dan leer je elkaar ook meteen een beetje kennen."
Is in een symfonieorkest de concertmeester altijd een violist, in een harmonieorkest is het de klarinetist. "Als concertmeester speel je de meeste solo's, geef je leiding aan de klarinetten, geef je de inzet aan en organiseer je mee aan de repetities", legt ze uit. Jos vult aan: "De klarinetten vormen het hart van het harmonieorkest; daar heb je er nooit genoeg van. Het hele orkest is rondom de klarinetklank gebouwd." Hij voegt eraan toe: "Het Paasconcert is mijn debuut. Ik ben benieuwd of de orkestleden zullen opstaan als ik op kom."

Net zo belangrijk als de muzikale kwaliteiten zijn de toekomstplannen en de visie van harmonie en dirigent. "Die bleken in de eerste gesprekken al goed overeen te komen. Vooral de ambitie en de drive van Amicitia spraken me aan. Als orkest heb je dat nodig om jezelf steeds te willen ontwikkelen en verbeteren; om het ultieme samen muziek maken te bereiken. Dat samenspel, de beleving en de energie moet het publiek kunnen voelen." De coronaperiode was zwaar: "Online ging niet, dat wordt een 'bezigheidstherapie' voor zestig muzikanten - en de onderbrekingen maakten het extra moeilijk". Hij verheugt zich op het Paasconcert met de Vierde symfonie van Johan de Meij. "We hebben in jamuari online met hem gesproken over zijn gedachten en gevoel bij het componeren ervan. Het past bij de paastijd: de donkere kant en de weg naar het licht." Het concert is wat klassiek georiënteerd, maar dat laat juist de mogelijkheden van een harmonieorkest zien. Het past ook bij de ambiance van het Fulcotheater." mily noemt het programma verrassend: "Klassiek, maar niet Bach- of Beethovenklassiek. Je laat je onderdompelen in de muziek en de sfeer van Pasen."

Emily (27) is sinds vijf jaar in Nedertland en dochter van Nederlandse ouders die sinds een jaar in Nederland zijn. "Ik ben naar Nederland gekomen voor mijn muziekstudie aan het conservatorium. Ik ben bij mijn tante gaan wonen die ook klarinet speelt. Zo kwam ik in Utrecht terecht." De coronapandemie benutte ze om twee andere studies op te pakken. "Het conservatorium is vooral praktisch, en mijn klarinetspel is enorm vooruit gegaan. Anders dan in Nieuw-Zeeland waar ik mijn bachelor haalde; de docenten daar zij te lief. Maar ik heb ook behoefte aan dieogang. dat mis ik op het conservatorium, daarom ben ik Engelse literatuurwetenschappen gaan doen; onderzoek voor mijn master Engelse literatuur. Nu ben ik bezig met mijn scriptie muziek, waarin ik het verband onderzoek tussen muziek en verhalen, om in muziek het beste het verhaal te vertellen. Wat een boek doet met woorden moet ik via muzieknoten overbrengen. Het geeft ieder voor zich de ruimte voor eigen beelden en gevoel." Jos beaamt dit: "Muziekbeleving is niet alleen zitten, luisteren en applaudisseren; het gaat om het gevoel, de échte beleving, waar je beelden van krijgt en wat de fantasie prikkelt." En dat laatste wordt steeds moeilijker volgens hem: "Door een 'verwend' publiek, dat massaal naar musicals gaat, waar geïnvesteerd is in decor en techniek om het verhaal zichtbaar te maken." Daarom: "Kom het écht beleven tijdens het Paasconcert op 10 april om 14.30 uur in het Fulco."

  

'Muziekbeleving is niet zitten, luisteren en applaudiseren, het gaat om gevoel'