De Oekraïense kinderen zijn naar school. De IJsselsteinse scholen trekken gezamenlijk op.
De Oekraïense kinderen zijn naar school. De IJsselsteinse scholen trekken gezamenlijk op. Foto: kindcentrum WIJ

IJsselsteinse scholen pakken onderwijs Oekraïense kinderen samen op

Algemeen

IJSSELSTEIN • Op initiatief van alle basisscholen in IJsselstein zijn maandagochtend de eerste Oekraïense kinderen naar school geweest. Een groep van zes kinderen was om half 9 van harte welkom op Kindcentrum WIJ.

“Het was leuk. We moesten erg lachen. De kinderen kwamen binnen en deden meteen hun broodtrommel open. Blijkbaar zijn ze gewend om op school te ontbijten. Maar de komende dagen en weken zullen we elkaar genoeg leren kennen om elkaars gewoonten en regels te gaan begrijpen”, lacht schooldirecteur Dolly van Kindcentrum WIJ. “Google Translate is op dit moment mijn beste vriend, samen met mijn handen en voeten, en het werkt!”
In de afgelopen weken zijn verschillende Oekraïense vluchtelingen in IJsselstein aangekomen. Deels via de gemeente, maar ook via particuliere initiatieven. Die laatste groep kinderen verblijft bij gastgezinnen, waarbij ook de NTG in de Pauluskerk betrokken is. Deze kinderen zijn nu gestart met onderwijs. “We trekken als IJsselsteinse scholen samen op. Morgen overleggen we met de betrokkenen vanuit de locatie van de Wenteltrap hoe we samen verder dingen kunnen oppakken.” De reden om deze groep al te laten starten was heel duidelijk. “Ouders stonden al bij ons aan de deur. Soms met tranen in hun ogen. Wat doe je dan? In eerste instantie heb ik met Femke, directeur van basisschool ’t Kasteel, overlegd en nu pakken alle scholen het samen op.”

Eigen buurt

Na goed overleg is besloten dat de kinderen nu een ochtendprogramma volgen op Kindcentrum WIJ en ’s middags op een school in de buurt waar ze verblijven. “Zo komen ze ook in contact met kinderen in hun eigen buurt. Na ons ochtendprogramma is bijvoorbeeld ook het middagprogramma op ‘t Kasteel meteen gestart.”

Doel is dit programma te volgen tot aan de zomervakantie. Na de zomervakantie zal worden gekeken hoe het onderwijs verder wordt opgepakt. Mocht het nodig zijn, wordt het programma eerder aangepast. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar aanwezige Oekraïense leerkrachten en de mogelijkheden van online onderwijs vanuit Oekraïne. De scholen houden ook rekening met eventuele traumaverwerking. Ook de gewone lesstof wordt meegenomen. “We hadden nu één jongetje dat al veel verder was met rekenen dan zijn leeftijdsgenoten. We zijn nu aan het uitzoeken hoe we hem hierin verder kunnen helpen.”

Linda de Kort