De enthousiaste vrijwilligers blazen even uit in een van de met smaak ingerichte woonkamers.
De enthousiaste vrijwilligers blazen even uit in een van de met smaak ingerichte woonkamers. Foto: Linda de Kort

Lopikse school verandert in huiselijke opvang voor Oekraïners

Algemeen

LOPIK • In Lopik heeft de actiegroep Lopik voor Oekraïne het voor elkaar gekregen om binnen een paar weken de leegstaande basisschool De Zomergaard om te bouwen tot vertrekken voor Oekraïense vluchtelingen. Wat opvalt is de huiselijke sfeer. Naar verwachting komen vanaf deze week de eerste vluchtelingen in kleine groepjes druppelsgewijs naar Lopik toe. 

De vrijwilligers zijn non-stop bezig geweest. “Samen met coördinator Paul Willers vanuit de gemeente, maar vooral ook dankzij de overweldigde reacties van de Lopikse inwoners”, vertelt mede-initiatiefnemer Carla Brokking.
Met man en macht is tot het laatste moment gewerkt alles klaar te krijgen. Zo is inmiddels ook het laatste keukenblok geplaatst. In een vrolijke sfeer lopen mannen en vrouwen door elkaar heen. “He, jij bent Johan van oom Piet,” herkent één van de dames een jongeman die een kast naar boven sjouwt. “Laat hem nou naar boven lopen met die zware kast”, lacht een ander.
Carla Brokking en Jeannette de Bruijn waren lang geleden hele goede schoolvriendinnen. Na een verhuizing en met een tussenperiode van een flink aantal jaren werken de dames nu weer samen of het nooit anders is geweest. “Wat Carla heeft gedaan, is ongelofelijk”, “Hoe Jeannette en haar man Rens dingen hebben opgepakt, is onvoorstelbaar”, vertellen de vrouwen tegelijkertijd gevolgd door een vrolijke lach. “Iedereen heeft zo hard gewerkt. De ene kwam spontaan binnenlopen om te helpen en anderen hebben ook nog een kleding- en speelgoedwinkeltje voor de vluchtelingen opgezet.” Ook de geweldige inbreng van veel ondernemers onder de leiding van Ruud Borst en Rens de Bruijn zorgde ervoor dat de school van top tot teen werd aangepakt.
“Soms als wij iets bedachten om te kunnen regelen, draaiden we ons één keer om en het stond er al. De Lopikse rommelmarkten, de ondernemers, de inwoners; iedereen heeft zo ontzettend zijn of haar steentje bijgedragen.”
In het gebouw zijn verschillende volledig ingerichte keukenunits geplaatst, sanitaire voorzieningen aangelegd, apparatuur aangesloten; alles is aanwezig. Maar hartverwarmend zijn de details. Dekbeddenovertrekken zijn op elkaar afgestemd, nachtkastjes worden in het gebouw omgeruild, zodat ze beter bij elkaar passen, schilderijen en spiegels hangen aan de muren. “Zelfs een lampje wordt nog geverfd, zodat deze beter past bij de rest van de meubels.”

Linda de Kort