Politiek debat op de Agnesschool.
Politiek debat op de Agnesschool. Foto: Sander Foederer/Save the Children

ijsselstein • Vanwege de raadsverkiezingen debatteerden kinderen van de Agnesschool met lokale politici en Tweede Kamerleden.

De leerlingen van groep 7 en 8 gingen vrijdag in gesprek met onder meer de kamerleden Jan Klink van de VVD en Marijke van Beukering van D66, zelf voormalig raadslid en wethouder in IJsselstein. Zij spraken over onderwerpen als mentaal welzijn, armoede, klimaat en participatie. Dat deden zij aan de hand van ‘het Regeerakkoord in kindertaal. Save the Children bracht deze kindvriendelijke leesbare versie van het regeerakkoord uit om de kabinetsplannen voor kinderen begrijpelijk te maken. Save the Children is een internationale organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen wereldwijd.
Pim Kraan, directeur van Save the Children benadrukt de noodzaak van begrijpelijke taal in de politiek. "Voor veel volwassenen is het regeerakkoord of het gemeentelijke coalitieakkoord moeilijk te begrijpen. Dit geldt helemaal voor kinderen. Kinderen en jongeren moeten juist begrijpen waar politieke beslissingen over gaan. Kinderen dragen immers de consequenties van de keuzes die gemaakt worden. De overheid moet ervoor zorgen dat kinderen hun mening kunnen uiten en dat er naar die mening wordt geluisterd, maar in Nederland gebeurt dit nog onvoldoende. Met het Regeerakkoord in kindertaal willen wij kinderen en jongeren meer betrekken bij de politiek.”