Middeleeuwse chirurgijn houdt spreekuur in De Knoperij

montfoort • De illustere Chirurgijn Wiel komt naar het Montfoortse stadsmuseum De Knoperij om zijn medische kennis met bezoekers te delen. Ter gelegenheid van de nieuwe expositie 'Ziek, Zwak,….Zorg' houdt hij met zijn middeltjes en geheime recepten uit de Middeleeuwen spreekuur in het museum. Een afspraak maken is niet nodig. De chirurgijn adviseert iedereen met kwalen die langskomt en heeft een schat aan medische kennis van eeuwen geleden. 

De huidige expositie toont de ontwikkeling van de zorg in de afgelopen eeuwen. Er is uitgebreid aandacht voor de besmettelijke ziekten van toen. Hoe ging men daarmee om? Werden de mensen ook geïsoleerd en waar deed men dat? Er zijn vele voorwerpen te zien die de dokters in het verleden gebruikten en waar we ons nu over kunnen verbazen.
Speciale aandacht is er ook voor IJsbrand van Diemerbroeck (1609–1674). Bij weinig mensen is bekend dat deze zeer beroemde dokter, de zoon van een burgemeester, uit Montfoort kwam. Dankzij zijn kennis en kunde is de pest voor een belangrijk deel ingedamd. Hij werd later hoogleraar en genoot en geniet nog steeds groot aanzien.

Consulten

Chirurgijn Wiel is te consulteren in het stadsmuseum in de Keizerstraat op woensdagmiddag 16 maart en vrijdagmiddag 25 maart van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 2 april van 11.00 tot 12.30 uur 12.30 uur. Op die zaterdag is er om 13.30 en om 14.30 uur een lezing over leven en werk van IJsbrand van Diemerbroeck. 

Stadsmuseum De Knoperij heeft haar openingsdagen uitgebreid van drie naar vier dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 12.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De expositie 'Ziek, Zwak,….Zorg' duurt nog tot 21 mei. Daarnaast is de gasttentoonstelling '25 jaar Theaterkoor Marcello' nog enkele weken te zien.


Ontmoetingsborrel voor veteranen weer van start

lopikerwaard • Na een coronapauze van bijna twee jaar worden er weer activiteiten georganiseerd voor veteranen in de Lopikerwaard. Zaterdag 26 maart is er van 16.00 tot 18.00 uur een ontmoetingsborrel in het Stadshotel Van Rossum in Woerden. De entree is gratis. Tijdens de borrel verzorgt kolonel André van Nispen een lezing over de Joint Strike Fighter (JSF), ofwel F-35. Ook worden de aanwezigen bijgepraat over de Witte Anjerperkjes die in elke Lopikerwaard-gemeente worden aangelegd.

De ontmoeting is een moment om ervaringen uit te wisselen tussen veteranen maar ook bedoeld voor niet-veteranen om in het kader van maatschappelijke waardering kennis te maken met veteranen. Tevens is er gelegenheid om met elkaar te spreken over de oorlog in Oekraïne en de gedachten en herinneringen die dat bij veteranen oproept.