Twee leerlingen brengen hun stem uit in het stemhokje.
Twee leerlingen brengen hun stem uit in het stemhokje.

‘Schaduw’-gemeenteraadsverkiezingen op Cals IJsselstein

Algemeen

IJSSELSTEIN • De afgelopen tijd kwamen veel lokale politici langs op het Cals College IJsselstein om te vertellen over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaand aan de zogenaamde ‘schaduw’-verkiezingen kregen de leerlingen bijvoorbeeld een gastles van IJsselsteinse D66-lijsttrekker Joeri Eijzenbach en D66-Tweede Kamerlid Marijke van Beukering. Ze bespraken onderwerpen als klimaat, wonen, kansengelijkheid, jongeren en veiligheid. Ook werd er een gastles gegeven door Joop van Well (GroenLinks-raadslid in IJsselstein) en Marlieke van Schalkwijk (lijsttrekker PvdA IJsselstein) kwam even terug op heel bekend terrein als oud-leerlinge van de school. 

De leerlingen van havo 4 kregen een gastles gekregen van Hans Bouw, Cora en Ronald Koehorst van de LDIJ. De leerlingen deden mee aan een interactieve quiz en de antwoorden werden besproken. Ze gingen met elkaar in gesprek over welke taken de gemeente uitvoert en waar de partij voor staat. Ook VVD-raadslid Bas van Rooijen vertelde de leerlingen over het reilen en zeilen in de IJsselsteinse gemeenteraad. 

De vragen van de leerlingen gingen over hoeveel je verdient als raadslid en of het nu een baan of bijbaan is. En is de burgemeester nu de baas in de gemeenteraad of niet? Grote thema’s als wonen en klimaat gingen een beetje aan de leerlingen voorbij. Wel vinden ze het heel belangrijk dat je overal en veilig in IJsselstein kunt fietsen. En de tijdelijke brug in het stadje mag wat de Cals-leerlingen betreft blijven.

Vandaag mochten de leerlingen zelf kiezen. Dat bleek nog lastiger dan gedacht. “Ik doe wat mijn ouders doen”, “Welke partij doet het meeste voor het klimaat?” en “Van welke partij is Mark Rutte, dan doe ik die” waren veelgehoorde opmerkingen.

Cals IJsselstein hoopt de leerlingen met de ‘schaduw’-verkiezingen een kennismaking te geven met de lokale politiek. “Maar het is nu nog een redelijk ver van je bed-ding. Maar zeker in het teken van burgerschapsonderwijs vinden wij het belangrijk de leerlingen iets van de lokale politiek mee te geven”, licht docente Maatschappijkunde Veerle Ruizendaal toe. “En als ze later zelf mogen stemmen, kunnen ze hopelijk hun voordeel er mee doen.”