De onthulling van het bord Stadsmuur Montfoort.
De onthulling van het bord Stadsmuur Montfoort. Foto: Paul van den Dungen

Herstel stadsmuur Montfoort gereed

Algemeen

montfoort • Met het onthullen van het bord over de Stadsmuur Montfoort bij het poortje van de Zevenhuisstraat kwam er vrijdag een einde aan de lange herstelperiode. 

Wethouder Herman van Wiggen zei in zijn toespraak dat de restauratie van de muur eindelijk is gerealiseerd, al heeft het wel wat lang geduurd. ‘’Montfoort heeft nu een mooie herstelde stadsmuur, waarbij het gebruikte cement de verbinding met ons allen weergeeft, maar ook symbool staat voor de saamhorigheid van onze Montfoortse gemeenschap.’’
In aanwezigheid van genodigden en buurtbewoners onthulde wethouder Herman van Wiggen, samen met Peter Versloot van de Stichting Behoud Monumenten, het bord. Daarna vertrok het gezelschap naar het restaurant Kasteel Montfoort waar de wethouder in eerste instantie even stil bleef staan bij de verschrikkingen in de Oekraïne. Hij vertelde over de geschiedenis van het kasteel dat in 1329 was gebouwd met toen nog 26 wachttorens. Het is nu 350 jaar geleden dat het Franse leger van Lodewijk de XIV een groot deel van het kasteel opblies en met 100 ponden kaas en 14 tonnen bier de aftocht blies.
Een speciaal woord van dank was er voor oud-wethouder Marieke Lejeune die de aanzet tot deze restauratie heeft gegeven. Met de restauratie van de muur is deze voor de toekomstige generatie behouden.

Paul van den Dungen