Theo Staats, Jasper van Muijden en Bart Rietveld (van l naar r).
Theo Staats, Jasper van Muijden en Bart Rietveld (van l naar r). Foto: Linda de Kort

ijsselstein • Al sinds jaar en dag houdt de Kring zich bezig de geschiedenis van IJsselstein levend te houden. De afgelopen coronatijd zorgde ervoor dat de Kring nu meer dan ooit klaar is deze zaken op te pakken.

Voorzitter Bart Rietveld: "De geschiedenis ligt echt op straat. Zeker in ons mooie IJsselstein. De eerste tip die ik altijd aan mensen geef is 'kijk ook eens omhoog als je door het stadje loopt'. Dan komt de historie van IJsselstein je vanzelf tegemoet."
Naast dergelijke praktische tips is de Kring is ook erg actief in het organiseren van activiteiten om de geschiedenis te ontdekken. Zoals stadswandelingen, excursies en presentaties, maar ook het publiceren van bevindingen en beschouwingen en gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan personen en instanties die betrokken zijn bij het cultuurbeleid in IJsselstein.

Geschiedenis blijft bewaard

"Ik durf wel te stellen dat onze inbreng ervoor heeft gezorgd dat gebouwen bewaard zijn gebleven. Het oude ziekenhuis, het Nozema-gebouw, de stadsmuur en de oude tekenschool zijn maar een paar voorbeelden waar wij gelukkig invloed op uit konden oefenen om de geschiedenis levend te houden", aldus bestuurslid Jasper van Muijden.
In de afgelopen periode werkte de Kring mee aan een eigen Monopolyspel van IJsselstein, het organiseren van dementievriendelijke wandelingen en werd het eigen tijdschrift IJsselstein Stad en Land in zijn geheel vernieuwd. Een nieuwe ronde avondwandelingen kon dit najaar al weer op veel belangstelling rekenen. Samen met UIT in IJsselstein organiseerde de Kring een serie rondleidingen met een gids langs de verlichte monumenten in de historische binnenstad van IJsselstein. De stadsgidsen vertellen de wandelaars de verhalen over de eeuwenoude gebouwen die IJsselstein uniek maken. Voor geïnteresseerden: eind maart staat al weer de laatste wandeling gepland.

Godslamp uit 1716

Inmiddels beschikt de Kring over een erg uitgebreid archief aan informatie. Dit resulteert een aantal keer per jaar in een uitgave van het eigen tijdschrift IJsselstein Stad en Land. Dit tijdschrift kreeg onlangs een nieuw aantrekkelijker uiterlijk. In de laatste uitgave wordt bijvoorbeeld uitgebreid stilgestaan dat een godslamp uit 1716 die na de nodige omzwervingen weer terug kwam in IJsselstein. Een godslamp in katholieke kerken is een olielampje in de buurt van het tabernakel dat blijft branden zolang het Heilig Sacrament in het tabernakel aanwezig is: 'De godslamp getuigt van Christus' Werkelijke Tegenwoordigheid'. Deze godslamp werd in IJsselstein gebruikt van 1716 tot 1780. "Door een oplettende IJsselsteiner kwam deze lamp onder onze aandacht en is daarna in ons bezit gekomen. Fantastisch toch!", glundert Rietveld.

Naoorlogse wijken op film

Een intensief project op dit moment zijn de films die de Kring realiseert in het kader van cultuurhistorische inventarisaties van de naoorlogse wijken in IJsselstein. De wijken die zijn gebouwd in de wederopbouwperiode (1945-1965) en de Post-65 periode (1965 - 1995) komen allemaal aan bod. Van deze wijken zijn ook al in het tijdschrift IJsselstein Stad en Land beeldbepalende panden, straatbeelden en de cultuurhistorische ontwikkeling gepubliceerd. "Maar door het grote aanbod uit het eigen archief van de Kring en andere fotoarchieven zijn de inventarisaties aangevuld met nieuwe opnames. De video's van de wijken Nieuwpoort en Kasteelkwartier staan al online. En de volgende over het Oranjekwartier is in de maak", vertelt secretaris Theo Staats.
Onder meer door het zeer uitgebreide archief lukt het de Kring steeds weer opnieuw activiteiten te organiseren waarbij de geschiedenis van IJsselstein onder de aandacht van de inwoners komt. "Maar dat is geen reden om achterover te gaan leunen. Als mensen foto's, films, voorwerpen en verhalen hebben met historische waarde, kunnen ze altijd contact met ons opnemen. Ook voor het meehelpen als vrijwilliger bij de Kring is altijd ruimte. Wij gaan nog wel even door."