Alinda Kok bezig met het sorteren van de ingezamelde voedselproducten die vanavond nog op transport gaan naar de mensen uit de Oekraïne
Alinda Kok bezig met het sorteren van de ingezamelde voedselproducten die vanavond nog op transport gaan naar de mensen uit de Oekraïne Foto: Paul van den Dungen

'Juist samen doen is zo mooi'

Montfoort/Linschoten • Ze studeert pedagogiek, is pas 19 jaar en werkt in Gouda in de ambulante hulpverlening. Alinda Kok uit Linschoten steekt al de hele week met haar familie de handen uit de mouwen om zoveel mogelijk voedsel te verzamelen dat straks nog richting de vluchtelingen uit de Oekraïne wordt gebracht.

Het is drie jaar geleden als zij haar Havo-examen afrondt. Vrienden van haar ouders hebben veel contacten in de Oekraïne en Alinda is er al twee keer eerder geweest. Zij heeft er haar verloofde Timber ontmoet en voelt zich persoonlijk betrokken bij het oorlogsdrama dat zich daar nu afspeelt. Tijdens gesprekken opperde haar zus Marieke om bij supermarkten te gaan staan en mensen te vragen om iets voor voor de Oekraïense bevolking mee te nemen. "Wij hebben bij Boons supermarkt gestaan, maar ook bij de Albert Heijn en de Jumbo in Montfoort, de PLUS in Waarder en in Benschop en ook de Coöp in Oudewater mochten wij bezoeken. Daar hebben wij heel veel mogen ontvangen. Echt fantastisch wat de mensen allemaal willen geven. Wij geven de bezoekers van de winkels een lijstje mee met artikelen waar op dit moment de meeste behoefte aan is. De mensen zijn enthousiast en benieuwd en enorm bereid tot geven. Er was een mevrouw die zelf ooit was gevlucht en een kar vol boodschappen aan ons gaf. Er wordt met elkaar over de gang van zaken in de Oekraïne gesproken. Echt, het is hartverwarmend. Ik doe het niet alleen maar samen met mijn zusjes, vriendinnen en mijn ouders."

"Wij zijn van de Hersteld Hervormde Kerk in Montfoort en wij doen dit vanuit ons christelijke geloof. In Montfoort is de familie Van Dijke ook al bezig met allerlei acties. Zij hebben inmiddels een gezin met vader, moeder en zes kinderen opgevangen. Kees van Dijke en zijn dochter Janine waren donderdag in Waddinxveen waar een bus met vluchtelingen is aangekomen. Zij worden daar voor een week worden opgevangen terwijl er intussen wordt gezocht naar definitieve huisvesting. Haar vader gaat daarna weer terug om nog meer mensen op te halen. Het gaat hier om mensen met hun menselijke waardigheden. Het zijn enorme nationalisten die hun land door het Russische leger van Poetin kapot gemaakt zien worden. Moeders met kinderen worden daar nu weggehaald en naar veiliger oorden gebracht. Ik heb het nu over de provincie Zjytomyr met de gelijknamige hoofdstad. Dan zijn er nog de steden Reya en Volitsja waar wij ook veel contacten hebben." Er is al heel veel gesorteerd en in dozen gepakt. Zeep en shampoo, soepen, tandpasta, tandenborstels, roosvicee, noedels, pasta's, worstjes, teveel om op te noemen. Alinda vertelt dat vanavond alles naar Kootwijkerbroek wordt gebracht, waar een groot transportbedrijf ermee naar Roemenië rijdt. Een transportbedrijf in Sint Annaland doet hetzelfde. "Deze bedrijven zetten niet alleen hun voertuigen maar ook hun chauffeurs voor ons in. Er zijn nu veel vluchtelingen in Roemenië, eveneens een arm land, maar ook de Roemenen vinden de hulp aan Oekraïne hard nodig is. Het is er koud en het sneeuwt er af en toe. Mensen moeten gewoon te eten hebben en ook kleding wordt daarheen gebracht, maar voedsel is echt een eerste vereiste."

"Oekraïne is een modern land met tal van uitstekende voorzieningen. De mensen hadden het er goed, tot de Russen binnenvielen. De vluchtelingen die wij in Nederland opvangen zijn hier niet voor twee weken of een paar maanden, dat kan veel langer zijn." Alinda doet een oproep om nog meer levensmiddelen te doneren en verder is er natuurlijk ook behoefte aan geld. Er zijn transportkosten en er moet voldoende brandstof zijn. "Wij zijn dit initiatief gestart, maar er zijn anderen die ook met ideeën komen. Bijvoorbeeld moeders die vragen of wij ook denken aan babyspullen en er is een mevrouw die vraagt of wij ook aan snoepjes willen denken, omdat daar ook oma's zijn met kleinkinderen. Laten we het vooral allemaal SAMEN doen, want pas dan maak je het echt mooi."