Lijsttrekker Yvonne Slob voor een zelfstandige gemeente Lopik met trotse inwoners.
Lijsttrekker Yvonne Slob voor een zelfstandige gemeente Lopik met trotse inwoners. Foto: Hart voor Lopik

“Wij kunnen de belangen van de gemeente behartigen op politiek onafhankelijke basis zonder dat wij naar een landelijke politieke partij hoeven te kijken. Dat ervaren wij als grote meerwaarde.”, aldus lijsttrekker Yvonne Slob.

Hart voor Lopik is van mening dat de (voorlopige) keuze voor een fusie veel te snel is gemaakt. Zonder de alternatieven serieus te hebben bekeken (bijvoorbeeld een verdergaande samenwerking zonder fusie) én zonder de inwoners op grootschalig niveau te hebben gehoord, werd al in maart 2021 een dergelijk vergaand besluit genomen. Dat is voor Hart voor Lopik onacceptabel. Fuseren met een of meer andere gemeenten levert financieel niets op en is niet nodig volgens Yvonne Slob. 

Yvonne Slob maakte zich de afgelopen jaren al hard voor het tegengeluid waarbij zij wenst dat de gemeente Lopik eens wat kritischer kijkt naar het uitgeven van geld, maar ook naar de mogelijkheden om kosten te verhalen. Het inschakelen van het ene na het andere onderzoeksbureau en het inhuren van personeel kost een hoop geld en kan volgens haar minder. ''De gemeente lijkt ook koudwatervrees te hebben als het gaat om het verhalen van kosten; de afgelopen jaren werd hier op diverse terreinen geen gebruik van gemaakt, dan wel werd het uitbesteed aan een bureau wat ook weer kosten met zich mee brengt”, aldus Yvonne Slob. ''Voorbeelden hiervan zijn het verhalen van de schade aan bruggen en het verhalen van de door de gemeente gemaakte (zorg)kosten waarvoor een ander aansprakelijk is, bijvoorbeeld door een arbeids- of verkeersongeval. Hier laten we mogelijk veel geld liggen.''

Het definitieve besluit voor het al dan niet fuseren ligt straks voor aan de nieuwe gemeenteraad. “Uw stem voor het tegengeluid is dus van groot belang”, aldus Yvonne Slob.

Ook wil Hart voor Lopik zich de komende jaren (nog meer) hard maken voor voldoende betaalbare woningen voor jong en oud. Er dient gebouwd te worden naar de woonbehoefte per kern, in samenspraak met de inwoners, waarbij alle initiatiefnemers gelijke kansen moeten krijgen, aldus Yvonne Slob. Daarnaast wil Hart voor Lopik zich inzetten voor het behoud van het mooie landschap, een (verkeers)veilige gemeente en een gemeente met trotse inwoners. 

''Met een luisterend oor naar alle inwoners toe zijn wij aan de slag gegaan, waarbij enkel de belangen van de inwoners en ondernemers van de gemeente Lopik tellen, geheel onafhankelijk van de landelijke politiek.”, aldus lijsttrekker Yvonne Slob. De inwoners weten ons gelukkig al veelvuldig te vinden. Dat is ook wat wij zullen zijn; een laagdrempelige en goed benaderbare partij dicht bij de (trotse) inwoners.”

Hart voor Lopik gaat voor: het doorgaan als zelfstandige gemeente; de leefbaarheid van de negen kernen; voldoende woningen voor jong en oud; een (verkeers)veilige gemeente; behoud van het mooie landschap; dicht bij de inwoners; een gemeente met trotse inwoners.