Wethouder Gerrit Spelt reikt het certificaat ‘Afvalvrije school' uit aan de leerlingen van groep 8.
Wethouder Gerrit Spelt reikt het certificaat ‘Afvalvrije school' uit aan de leerlingen van groep 8. Foto: Leo Bennis

De Regenboog nu officieel afvalvrij

lopik • Basisschool De Regenboog in Lopik-dorp is nu officieel een afvalvrije school. De kinderen en de leerkrachten van basisschool De Regenboog in Lopik scheiden hun afval. Er is bijna geen PMD, GFT en papier meer in het restafval te vinden.

En ook belangrijk: de hoeveelheid restafval die aangeboden wordt is erg weinig. De afvalscheiding kreeg zelfs een rapportcijfer 9,3.  De kinderen en leerkrachten van deze school verdienen dan ook een pluim van de gemeente, omdat zo het meeste afval nu grondstof kan worden. Afgelopen donderdag reikte wethouder Gerrit Spelt daarom het certificaat ‘Afvalvrije school' uit aan de leerlingen van groep 8 van De Regenboog. Deze erkenning wordt ook gemeld bij Nederland Schoon en de Stichting Nedvang.

Vijf afvalvrije scholen

Inmiddels mogen al vijf basisscholen in de gemeente Lopik zich afvalvrije school noemen. De Immanuelschool in Lopikerkapel was in maart 2018 de eerste afvalvrije school. Daarna volgden in november 2018 de Nieuwe Wiel in Lopik en de Eben Haezer in Jaarsveld. Sinds maart 2020 is ook de Eben Haezer in Polsbroek gecertificeerd als afvalvrije school.

Bewustwording

De gemeente Lopik hecht waarde aan de afvalvrije scholen omdat zij via de scholen een bewustwording op gang wil brengen, zodat kinderen en volwassenen niet alleen praten over een duurzamere wereld, maar er ook praktisch mee aan de slag gaan. Zo wordt afval scheiden thuis net zo gewoon als op school.