Groenplatform panacee voor al uw kwalen

Recente besprekingen over mogelijke bouwlocaties in de stad en bomenkap hebben veel losgemaakt zowel binnen de gemeenteraad en commissies als onder inwoners. Wie e.e.a. heeft gevolgd, kan het niet zijn ontgaan dat Groenplatform IJsselstein frequent opdook in de discussies. Welnu, GPIJ is niet gelukkig hoe die naam te pas en te onpas in de mond werd genomen door diverse betrokken partijen, waaronder de portefeuillehouder. Het lijkt wel een toverwoord, schreef ons onlangs een inwoner. Hoogste tijd om dat ‘toverwoord’ van zijn magie te ontdoen. Want wat is het eigenlijk voor een club, die GPIJ?

Groenplatform IJsselstein is kritisch en tegelijk opbouwend gesprekspartner van de gemeente en RMN op het gebied van groen in de openbare ruimte. Aan de basis van het platform stond, bijna tien jaar geleden inmiddels, een groep die ten strijde trok tegen drastische bezuinigingen op het openbaar groen en de dreiging van grootschalige bomenkap: “Stop de bomenkap”. Bekendheid verwierf de groep onder de naam Bomenridders. Natuurliefhebbers uit andere hoek sloten zich aan en geleidelijk ontstond zo een platform dat als serieus gesprekspartner in discussie trad.

GPIJ bestaat uit vrijwilligers, op dit moment acht, die in hun vrije tijd actief zijn voor het platform. Het zijn mensen die de aandacht vestigen op het belang van natuur in de leefomgeving en groen in de openbare ruimte. Sommige leden werken mee aan GPIJ naast een betaalde baan. De achtergrond van de vrijwilligers – onafhankelijke deskundigen en personen gelieerd aan diverse verenigingen voor natuur(educatie) en milieu – staat borg voor kennis en expertise op het gebied van groenontwikkeling en -bescherming, biodiversiteit en duurzaamheid.

Belangrijk is dit: GPIJ is een onafhankelijk platform zonder politieke macht. Met de kwaliteit die GPIJ heeft te bieden, ligt politieke invloed wél binnen bereik. En hier begin het te schuren. De onafhankelijke positie komt naar ons oordeel in verslaglegging van de gemeente onvoldoende uit de verf. Wanneer in een gemeentelijk stuk staat te lezen "in overleg met GPIJ”, kan dat in de buitenwereld allicht de indruk wekken dat GPIJ instemt met de gemeente. Soms is dat juist, vaker helaas niet. GPIJ heeft geen enkele zeggenschap en deelt geen keurmerk uit. Dat is de reden dat wij het college onlangs opnieuw hebben gevraagd om - in geschreven en gesproken woord - te kiezen voor bewoordingen die geen enkel misverstand laten bestaan over de onafhankelijke rol van GPIJ.

Agnes E.M. Jonker, namens
Groenplatform IJsselstein