Off- én online samenwerken met Oegandese scholieren.
Off- én online samenwerken met Oegandese scholieren. Foto: Ingezonden foto

Contacten Going Global met Oeganda dit jaar online

Algemeen

IJSSELSTEIN • Dit jaar weer geen échte Going Global van Edukans, want het werd een reisje online. Maar er werd wel hard gewerkt door middelbare scholieren voor hun collega-schoolgenoten in Oeganda, die het met heel wat minder moeten stellen.

Dit jaar nam alleen Thalyssa van Someren (13), leerling havo/vwo 2, namens het Cals College deel. “Misschien waren er niet meer gegadigden omdat er dit jaar door de coronamaatregelen geen echte reis in zat”, denkt coördinator en docent Mario Keij. “Het project wordt nu online uitgevoerd en de deelnemers zitten een week bij Edukans in Austerlitz, waar ze dagelijks contact hebben met hun schoolgenoten in Oeganda. Gelukkig kan Thalyssa haar verhaal wel presenteren op de benefietavond die we op vrijdag 18 maart organiseren. Dat is ook onze kans om extra geld in te zamelen voor het project waar Thalyssa zo hard aan heeft gewerkt. De benefietavond in 2020 ging niet door, in 2021 was er niets mogelijk en dit Oeganda-’bezoek’ is tweemaal verzet.”

En Thalyssa is gedreven bezig: “Natuurlijk krijg ik niet zo’n goed beeld als dat ik er echt zou zijn, maar online met mijn Oegandese buddy’s David (15) en Joyce (16) kan ik prima opschieten en werken.” Ze bespreken vooral hoe het in Oeganda op school gaat, werken samen aan opdrachten en ideeën en hoe er geholpen kan worden vanuit Nederland. Thalyssa: “Leerlingen zitten er met meer dan 45 leerlingen in een lokaal. Daardoor zijn ze snel afgeleid en krijgen ze niet de aandacht die ze nodig hebben. Ze zijn vanaf het opstaan in de vroege ochtend tot ’s avonds tien uur met school bezig.” Het voortgezet onderwijs betekent vaak drie maanden kostschool. “Dat moeten de ouders betalen en veel ouders doen dat niet; ze missen dan de hulp – en de inkomsten – van de kinderen uit de hulp op het land én ze zijn nog eens extra schoolgeld kwijt ook. Daardoor krijgen veel kinderen geen kans op goed onderwijs.”

Als Thalyssa terug is op school gaat ze er alles over vertellen aan haar medeleerlingen en op de benefietavond. Op 26 maart is er een terugkomdag in Austerlitz: “Dat is de afsluiting. Maar ik wil me blijven inzetten, want met dit project houden armoede en toestanden rond het onderwijs in Oeganda niet op. Ik zou iedereen willen vertellen dat onderwijs zoals in Nederland niet overal op de wereld vanzelfsprekend is. Ik ben blij dat ik de kans krijg om me hier in te spannen om mijn leeftijdgenoten in Oeganda te helpen.”

Op vrijdag 18 maart is er een benefietavond voor het project. Inloop vanaf 17.30 uur aanvang 18.15 uur. Deelnemers kunnen voor 27,50 euro p.p. genieten van een driegangendiner door het ROC Midden-Nederland, een optreden van dé zangeres Do en de presentatie van Thalyssa. Afsluitend is er een veiling met mooie kavels. Voor info en inschrijven bel het Cals: (030) 6868040 of mail naar: m.keij@cals.nl.

Benefietavond

Lysette Verwegen

Thalyssa wil iedereen op de benefietavond vertellen dat goed onderwijs niet overal vanzelfsprekend is