Ed Booms (links) met verpleegkundige Angelique en vrijwilliger Marien in de buitenhuiskamer.
Ed Booms (links) met verpleegkundige Angelique en vrijwilliger Marien in de buitenhuiskamer. Foto: Lysette Verwegen

Buitenhuiskamer aanwinst voor Hospice IJsselstein

Algemeen

IJSSELSTEIN • Een aanwinst voor het hospice: de prachtige buitenhuiskamer die vorige week werd geopend. “Op 22 februari, 22-02-22; een bijzondere datum voor een bijzonder bouwwerk”, vertelt Ed Booms, voorzitter van de stichting Vrienden van het Hospice en een van de initiatiefnemers.

De buitenhuiskamer is een overdekte, beschutte en gezellige ruimte waar de gasten die in het hospice verblijven, desnoods met bed en al, lekker buiten kunnen zijn. De gastenkamers zijn al comfortabel, maar buiten kunnen zijn in de laatste fase van het leven is voor veel gasten waardevol. “Het idee voor een buitenhuiskamer kwam van Harry van Heesch, een gast die lang bij ons is geweest”, vertelt Booms. “We hebben een prachtige tuin die goed onderhouden wordt door onze tuinvrijwilligers, maar om buiten te zitten was het toch vaak een beetje behelpen. En Harry maakte ons duidelijk dat niet de reeds bedachte plaats – achter de klimop – de beste plaats voor een overkapping was. Hij zat, vaak met zijn buurvrouw Coby, zo goed als dagelijks hier direct om de hoek vlak voor de muur. Het meubilair bestond uit een grote diversiteit van niet écht comfortabele stoelen en parasols die niet héél gebruiksvriendelijk en handig zijn, zeker niet als het regent of koud is. Buiten stond dus in schril contrast met binnen. Daar moest iets aan gedaan worden.” Het aanvankelijke spontane plan - een berg hout kopen, vrijwilligers ronselen en ‘een mooi hok in elkaar timmeren’, bleek door vergunningen en nodige toestemming van AxionContinu - niet mogelijk. “Gelukkig maar; het is nu zoveel mooier geworden.”

Net als het hospice werd ook de buitenhuiskamer een breedgedragen project van mensen en bedrijven die het hospice een warm hart toedragen. Architect Dick van de Bosch werkte mee, net als tekenbureau Draw for you. Noplasticrunner Erik Wierstra doneerde met een opruimactie een geweldig startkapitaal. Het artikel daarvan in Zenderstreeknieuws trok de aandacht van een anonieme grote sponsor. “Die zorgde voor een fantastische donatie om de meest luxe variant mogelijk te maken. Aannemer Schouten, installatiebedrijven Stigho Electro BV en Hartog BV realiseerden onze droom: een super-de-luxe buitenhuiskamer inclusief nieuw verstelbaar meubilair, verlichting, verwarming en luxe shutters.” En de laatste wens - een sedumdak - wordt in juni vervuld door Hans Lappee van Natuur, Groen en Beleving.

Lysette Verwegen