Afbeelding
Foto: 123RF.com, Oleg Doroshin

Contracten gemeenten met Gazprom lopen nog tot eind december

Algemeen

IJSSELSTEIN / MONTFOORT / LOPIK • Net als de andere Utrechtse gemeenten binnen het samenwerkingsverband U16 betrekken ook de gemeenten IJsselstein, Lopik en Montfoort hun aardgas van het Russische semi-staatsbedrijf Gazprom. 

Deze regionale overeenkomst loopt nog tot en met 31 december 2022. Gazprom heeft indertijd de Europese aanbesteding van deze gezamenlijke inkoop gewonnen. Het Russische bedrijf kwam als goedkoopste uit de bus.

 De voorbereiding voor een nieuwe inkoopprocedure voor de periode vanaf 1 januari 2023 was al in gang gezet, maar is voor de betrokken gemeenten niet langer vanzelfsprekend meer. ‘’Gezien de huidige afschuwelijke ontwikkelingen in Oekraïne worden de voorwaarden van het contract momenteel onderzocht om hierover een doordacht besluit te kunnen nemen. Hiervoor zoeken we ook contact met de aangesloten regiogemeenten’’, aldus de gemeente Montfoort. De gemeente Lopik zegt zelf niet de juridische kennis in huis te hebben om te onderzoeken of de gemeente op korte termijn van het contract af kan komen. ‘’Wij volgen daarin onder andere de stad Utrecht.’’ 

In heel Nederland zijn ruim 120 gemeenten klant bij Gazprom. De roep om daarmee te stoppen wordt na de Russische invasie steeds luider. Er zijn ook petities gestart.