Stein de Wit in de bocht van zijn 300 meter.,
Stein de Wit in de bocht van zijn 300 meter., Foto: @Sportfoto's

Stein de Wit sprintend richting einde seizoen

Sport

IJSSELSTEIN • De afgelopen twee weekenden stonden voor schaatser Stein de Wit in het teken van verschillende Nederlands Kampioenschappen op de korte afstand. Van 18 tot en met 20 februari nam hij deel aan het NK Sprint voor junioren in Enschede, afgelopen zaterdag (26/02) was de IJsselsteiner in Alkmaar voor het NK Pure Sprint.

In Enschede werd in 3 dagen tot tweemaal toe een 500 meter en een 1000 meter afgewerkt. Het toernooi begon vrijdagavond goed voor de IJsselsteiner. Met een tijd van 36,67 wist Stein de vijfde plaats op de eerste 500 meter te realiseren. Aan de 1000 meter die de dag daarna kwam denkt Stein liever niet meer terug. Met een tijd van 1.14,30 kwam hij niet verder dan een 12e plaats op die afstand. Op de zondag werden zowel een 500 als een 1000 meter verreden. Eén misslag op de 500 meter zorgde voor een ietwat teleurstellende 36,93. Dat leverde een 9e plaats op die afstand op. Ook op de 1000 meter van die dag werd Stein 9e. De 1.13,41 die die klassering opleverde is de snelste tijd die hij ooit reed op een andere ijsbaan dan Thialf Heerenveen. Zodoende kon het jonge talent het toernooi met een tevreden rit afsluiten.

Het klassement over de 4 afstanden werd gewonnen door Joep Wennemars. Hij mag zich de Nederlands Kampioen Sprint Junioren noemen. Stein werd 8e in dat klassement. Opvallend is dat van de eerste 8 er 6 schaatsers zijn die in hun tweede jaar als A-junior zitten en dus allemaal een jaar ouder zijn dan Stein.

Een laatste onderdeel van dat weekend was het NK Teamsprint. Voor deze relatief nieuwe vorm vormde Stein een team met zijn ploeggenoten en vrienden Timo Lamme en Stijn Beekelaar. Na het eerste rondje haakt de eerste rijder (Timo) af, na het tweede rondje de tweede (Stein). De derde rijder (Stijn) bepaalt de tijd voor het team als hij na 3 rondjes over de finish komt. Het illustere trio wist met hun optreden een mooie 2e plaats te bemachtigen.

Afgelopen zaterdag was IJsbaan De Meent in Alkmaar het toneel voor het NK Pure Sprint. Daar was nogal wat te ‘winnen’. In een competitie over 100, 300 en 500 meter kon de titel Nederlands Kampioen Sprint worden gewonnen. Daarnaast was er tegelijk voor de winnaar van de 100 en 300 meter het Nederlands Afstandskampioenschap te halen. Daarnaast behoort de wedstrijd tot de zogeheten SprintLeague reeks en waren daar punten voor te verdienen.

Op de 100 meter struikelde Stein direct bij de start over de punten van zijn schaatsen. Met 10,89 seconden weliswaar een tijd die telt. De 300 meter ging een stuk beter. De 23,78 seconden leverde hem een tweede plaats op waarmee hij dus de vice-Nederlands Kampioen op die afstand is. Ook met de 500 meter trok hij zichzelf in het klassement. De 37,78 op het zachte ijs van Alkmaar was een prima tijd en leverde hem in het eindklassement over de 3 afstanden een uitstekende 4e plaats op. Tegenvaller is wel dat hij door de mislukte 100 meter net niet verzekerd is van deelname aan de laatste SprintLeague-wedstrijd, De Zilveren Bal in Leeuwarden, een internationale wedstrijd waar met drie rijders naast elkaar het seizoen spectaculair wordt afgesloten. Stein hoopt nu op een wild card. 

De Zilveren Bal is op woensdagavond 16 maart. Voor die tijd gaat Stein op 5 maart in Thialf nog een keer proberen zijn persoonlijke records op de 500 en 1000 meter te verbeteren en op 13 maart neemt hij deel aan het clubkampioenschap van zijn eigen Schaatsvereniging Utrecht.