Hebben ze het waar gemaakt?

Volgende maand zijn er raadsverkiezingen. Tijd voor een terugblik. Ik beperk me tot een aantal hoofdpunten. Het collegeprogramma kreeg de titel "Samen Doen”. Enkele passages hieruit: …onze belangrijkste samenwerkingspartners zijn de inwoners van IJsselstein….wij staan ook nadrukkelijk open voor initiatieven vanuit inwoners of bedrijven. Mooie beloftes waar niet veel van terecht is gekomen. Recente voorbeelden zijn de bouwplannen Randdijk, Zendmast, Hitteschild en Lagebiezen. Maar RMN en de snelfietsroute laten eenzelfde beeld zien. Er is geen sprake van een incident, dit is structureel. Inwoners voelen zich niet serieus genomen. Het college lijkt enkel naar externe adviseurs te luisteren.
De coalitie gaat ook niet vrijuit. Met uitspraken als: "we hebben bij de verkiezingen het mandaat van de inwoners gekregen en we weten wat er leeft”, worden de inwoners buiten spel gezet. Actieve, mondige inwoners worden afgeschilderd als schreeuwers. IJsselstein wordt bestuurd door rekenmeesters en managers. De effectiviteit van 2 uur gratis parkeren in de parkeergarages is niet geëvalueerd. Wel duidelijk is dat er onvoldoende geld is voor groenonderhoud of zorg en hulp aan sociaal zwakkeren. Binnenstedelijk zouden minimaal 240 woningen worden gerealiseerd. Bij 125 stopt de teller.
In juli 2019 liet het college onderzoek doen naar de grote onvrede onder bewoners. Resultaat de urgentieagenda, een mooi rapport, maar de onvrede is blijven bestaan. Recent is er weer een onderzoek uitgevoerd naar hoe IJsselsteiners hun stad zien in 2040. Bij deze enquête en kreeg ik een déjà vu gevoel. Bijna alles is in het recente verleden al een keer opgehaald. In de response (580) en opkomst (50 personen) zie ik dat bewoners afhaken.
In afwijking van hun eigen beelden weten college en coalitie niet wie haar burgers echt zijn. Dit alles draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de lokale politiek. Andere partijen verdienen na de verkiezingen een kans om het beter te doen.

Marius Willems, IJsselstein