Clara Rus, Peter ter Horst, Karin Westland en Peter  van Goor: ervaringsdeskundige professionals in de verslavingszorg.
Clara Rus, Peter ter Horst, Karin Westland en Peter van Goor: ervaringsdeskundige professionals in de verslavingszorg. Foto: Lysette Verwegen

Hulp hard nodig voor naasten van verslaafden

Algemeen

IJSSELSTEIN • Bij een verslaving gaat de aandacht vaak naar de verslaafde. Maar ook voor de naasten is de verslaving een hel. Dat weten ze bij de landelijke Stichting Naast maar al te goed. Daarom wordt via helpmijndierbareisverslaafd.nl hulp geboden aan naasten: familie, partners en vrienden. Landelijk zijn er 1,8 miljoen geregistreerde verslaafden, dus gaat het al snel om 9 miljoen naasten; ruim 60 procent van de bevolking. Ook in IJsselstein zijn er workshops voor de vaak vergeten groep.

Sluipend proces

Clara Rus is landelijk projectleider en hoofdbehandelaar van Help! Mijn dierbare is verslaafd. Naast ervaringsdeskundige als moeder van drie verslaafde kinderen, is ze een professional die haar opleiding volgde bij Elsden Training; een gerenommeerd opleidingsinstituut voor beroepstrainingen in de verslavingszorg. “Meestal start de begeleiding van naasten als de verslaafde in behandeling gaat. Te laat. Wij starten al als de verslaafde nog geen hulp wil of krijgt. Dat is uniek.” En hard nodig. “De naasten worden door de verslaafde meegesleurd in een afbraakproces dat er langzaam insluipt. Naasten denken dat ze de verslaafde kunnen redden, maar niets is minder waar. Door te zorgen voor een dak, geld en eten – met als excuus: ‘Dan blijft hij/zij nog thuis’, ‘Dan heb ik controle’ en ‘Dan overwint hij/zij de verslaving wel’ – houden ze eigenlijk de verslaving mee in stand. De verslaafde moet zélf – met professionele hulp – de verslaving doorbreken.”

Levenslang herstellen

Peter van Goor – ervaringsdeskundige, interventionist, familiecounselor en herstelcoach bij de IJsselsteinse organisatie PeterterHorst.com – vult aan: “Een verslaafde die niet herstelt – ‘afkickt’ – eindigt in de gevangenis, in een inrichting of gaat dood. Een verslaving is een ziekte; een voortdurend progressief proces, waar je niet van geneest. Je kan hooguit herstellen en in herstel blijven.” “En herstel is werken, voor de rest van je leven”, voegt Clara toe. “Pas als een verslaafde helemaal ‘rockbottom’ zit, is het erop of eronder: professionele hulp of… Een ‘helpende’ naaste die de verantwoordelijkheid voor het leven van de verslaafde overneemt – materieel, maar ook door te helpen bij schulden of excuses te zoeken voor het afwijkende gedrag – houdt eigenlijk de verslaving mee in stand.”

Uit eigen ervaring

Dat heeft Clara ervaren. “Ik bleef denken dat mijn kinderen morgen wel op zouden houden met gebruiken. Op termijn slaat niet de realiteit maar de wanhoop toe en elke dag zetje weer een tandje bij om te helpen, maar het werkt niet. Je bent net zo machteloos en grenzeloos geworden als de verslaafde. Tot je op een dag jezelf kwijtraakt en zo diep zit dat je alleen nog maar kan denken ‘Waar ben ik mee bezig?’ In een klap zat ik van de vechtmodus in de diepste put en voelde ik alleen nog maar schuld, schaamte en falen. Er was nog maar één weg uit die put: aan mezelf werken.” Zo kwam ze jaren geleden in contact met Help! Mijn dierbare is verslaafd. “Daar leerde ik dat een naaste er mag zijn en dat ik met het terugpakken van de regie over mijn leven mijn verslaafde kinderen pas echt hielp. Ik ging grenzen stellen. Teruggaan naar je eigen basis, jezelf als naaste belangrijk vinden: dat is cruciaal.” Het is makkelijker gezegd dan gedaan. “Daarom ben ik zo begeisterd en gepassioneerd bezig met begeleiding van naasten en het geven van workshops.”

Workshops in IJsselstein

Op donderdag 24 februari geeft Peter van Goor de eerste workshop met als thema ‘Grenzen stellen’. En er volgen meer workshops met steeds andere thema’s. De workshops zijn alleen voor naasten; de verslaafden zijn niet welkom, zij moeten hun eigen traject volgen, bijvoorbeeld bij Peter ter Horst voor Interventies & Herstel Coaching. “Naasten vormen een vergeten groep. Tijdens de workshops en trainingen zie ik wondertjes gebeuren; mensen die zichzelf weer terugvinden, waar voelen en weten bij elkaar komen, waar bewustwording ontstaat. Want een naaste die helpt is verblind. Het gezegde ‘Liefde is blind’ gaat hier letterlijk op.”
En om nog een misverstand weg te nemen: “Het gaat bij verslaving niet alleen om drugs of alcohol, maar bijvoorbeeld ook om gamen, medicijnen gokken, seks, eten en noem maar op.”


De eerste workshop door Help! Mijn dierbare is verslaafd, wordt gegeven op donderdag 24 februari van 19.00 tot 21.30 uur bij peterterhorst.com aan de Einsteinweg 53 in IJsselstein. Thema: Grenzen stellen. Kosten: 35 euro p.p. Er volgen dit jaar eenmaal per maand meerdere workshops. Kijk voor informatie en inschrijven op de websites: helpmijndierbareisverslaafd.nl of peterterhorst.com.

Lysette Verwegen