Er gaan al stemmen op om te bouwen voor senioren op een deel van het Podiumterrein in IJsselstein.
Er gaan al stemmen op om te bouwen voor senioren op een deel van het Podiumterrein in IJsselstein. Foto: Lysette Verwegen

Wonen verkiezingsitem voor senioren

Algemeen

IJSSELSTEIN  • Met de slogan ‘Op senioren kunt u rekenen, senioren rekenen ook op u’ bood de seniorenorganisatie KBO IJsselstein, Lopik en omstreken in 2019 de petitie ‘Wonen, Zorg, Welzijn, Mobiliteit’ aan het college en politieke fracties aan. Met de verkiezingen in zicht willen de senioren nogmaals hun punt maken.

KBO-voorzitter Kees Duijvelaar heeft de verkiezingsprogramma’s van alle partijen kritisch bekeken: “We hebben op ons jubileumcongres in november veel informatie opgehaald bij onze leden en kijken nu wat ervan terug te vinden is in de verkiezingsprogramma’s. Dat moeten geen loze beloften zijn; bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026 moeten de resultaten meetbaar zijn.” Veel verkiezingsprogramma’s blinken echter niet uit in meetbaarheid. Ook staan niet in alle verkiezingsprogramma’s de doelen voor senioren vermeld. Zonder stemadvies te geven is er volgens Duijvelaar slechts één partij die de senioren een duidelijke plek geeft: “Maar dat moeten de senioren zelf ontdekken door de programma’s te vergelijken.”
Vooral wonen is voor senioren een belangrijk item. Zo willen de senioren dat de helft van alle woningen die gebouwd worden geschikt is voor de oudere doelgroep. “Dan ontstaat ook de doorstroming op de woningmarkt voor starters en gezinnen”, betoogt Duijvelaar. Tien procent van deze woningen moet tevens geschikt zijn voor het op efficiënte wijze kunnen verlenen van zorg aan huis.’’

Ingrijpende stap

Dat senioren hun vaak ruime woningen niet zullen verlaten voor een appartement van 50 m2 is vaker gezegd. “In alle huur- en koopklassen moeten ruime seniorenwoningen/-appartementen worden gebouwd. Onnodig knellende regels moeten verdwijnen om een grotere diversiteit aan woon- en woon/zorgvoorzieningen te realiseren.”
Er gaan al stemmen op om te bouwen op het Podiumterrein. “Waar de zorg-, welzijn- en mobiliteitsvoorzieningen al aanwezig zijn.” En belangrijk: een wooncoach. “Een uitkomst van het jubileumcongres. Verhuizen is vooral voor senioren een ingrijpend proces. De grote vertrouwde woning wordt - vaak na decennia - verruild voor een nieuwe kleinere woning in een andere omgeving. Juist dan is begeleiding nodig om deze stap te kunnen zetten.”

Lysette Verwegen