SV Lopik verduurzaamt accommodatie

lopik • De werkploeg van zaterdagderdeklasser Lopik is van alle markten thuis. Naast het reguliere onderhoud hielpen de gepensioneerde vaklieden mee om het sportpark te verduurzamen. Sinds vorig jaar wekt SV Lopik haar eigen zonnestroom op via 60 zonnepanelen.

Elke dinsdag- en donderdagmorgen zijn leden van de dorpsclub op de accommodatie. Oud-voorzitter Gert van Bruchem zet de lijnen uit. ,,Vanwege de coronamaatregelen hebben we periodes niet gewerkt, omdat we met onze gemiddelde leeftijd van, ehh – houd het maar onder de 70, roept een van zijn collega’s – van 69 jaar tot de risicogroep behoren. In het kader van de verduurzaming zijn zonnepanelen op de zuidzijde van het dak van de kantine gemonteerd; er zijn energiezuinige cv-ketels geïnstalleerd en het trainings- en een wedstrijdveld werd voorzien van led-verlichting. Daarbij hebben we zoveel mogelijk geholpen. Er is een nieuwe berging gerealiseerd en het terras is flink uitgebreid. Uiteraard hebben we nog wat wensen: een beregeningsinstallatie zou ons veel werk schelen en een kunstgrasveld zou voor de hele vereniging een uitkomst zijn. Op korte termijn willen we het pannaveldje voor de jeugd aanpakken. Nu liggen er nog tegels. Dat moet hoognodig kunstgras worden. Door het ontbreken van kantine-inkomsten is het een en ander op de lange baan geschoven.”

,,We hebben ons minder druk gemaakt om wat er niet allemaal kan, maar wat wel mogelijk is,” maakt Lopik-voorzitter Robert Bakker duidelijk. ,,We hadden te maken met hoge energiekosten. Na een gesprek met ons businessclublid Wim van Dijk van Wélektro werd ons al snel duidelijk dat zonnepanelen daar een belangrijke rol bij zouden kunnen spelen. Na een gedegen advies heeft dit bedrijf samen met een aantal vrijwilligers de zonnepanelen geplaatst. Dit leidde tot een forse besparing op de energiekosten en bovendien nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in de vergroening van onze samenleving en wordt er een bijdrage geleverd aan een gezonder sportklimaat.”
Voor de werkploeg, die rond 10.30 uur in de kantine aanschuift voor een koffiepauze, is het ‘uiterlijk’ van het sportcomplex het belangrijkst. De krasse zestigers glimmen van trots als zij horen van mensen van bezoekende clubs hoe mooi de accommodatie erbij ligt. Kantinebeheerder Gijs Borst zorgt voor de koffie. ,,Het thuisfront is hartstikke blij, dat die mannen een aantal uren elders onder de pannen zijn,” flapt hij er schaterlachend uit. ,,Maar wat ze doen, is onbetaalbaar voor de club.”

Robert Bakker heeft in het verleden gesprekken gevoerd met de gemeente voor het realiseren van een kunstgrasveld. ,,Groen licht is er nog lang niet,” zegt hij enigszins teleurgesteld. ,,We hebben een klein spaarpotje, maar het bedrag voor de aanleg van 3 à 4 ton kan een dorpsclub niet opbrengen. Ik kom bij veel voetbalclubs en de meeste hebben een of meer kunstgrasvelden. En als je dan vraagt hoe dat allemaal gerealiseerd is, dat hoor je dat de gemeentes meegefinancierd hebben. Hopelijk kan dat in de toekomst ook in de gemeente Lopik.”

Wim Kroone