Magazine 'Kernen met karakter'

lopik • De Lopikse gemeenteraad nam vorige week dinsdagavond kennis van het magazine 'Kernen met karakter' waarin het unieke karakter van de gemeente Lopik door de inwoners op een fraaie wijze is weergegeven.

Duidelijk komt naar voren wat inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners van waarde vinden voor nu en in de toekomst voor de gemeente Lopik. Vanuit het perspectief van dezelfde groep komt het profiel van de nieuwe gemeente ‘bovendrijven'. De geformuleerde overwegingen voor de bestuurlijke opschaling werden onder de loep genomen. De nieuwe gemeenteraad krijgt de uitnodiging om elementen toe te voegen. De raad kwam in maart 2021 met een meerderheid tot de conclusie dat de gemeente niet langer door kan als zelfstandige gemeente. De oppositiepartijen CU en SGP, die in maart met een gezamenlijke kandidatenlijst de raadsverkiezingen ingaan, zijn het daar niet mee eens. "Ik heb het magazine aandachtig gelezen", vertelde CU-raadslid Bert de Leede. "Ik vind het jammer dat het proces over een eventuele herindeling in coronatijd plaatsvond. Ik heb het gevoel dat het er doorheen gejast is. Bij een fusie hebben onze inwoners weinig te winnen, maar wel veel te verliezen. De financiën zijn bij ons nog geen reden tot zorg. De buurtgemeenten hebben veel grotere tekorten."

Arie Schep (SGP) had zijn oor goed te luisteren gezet tijdens de dorpsgesprekken. "Wij zijn tegen een herindeling", zegt Schep vastberaden. "Dit geluid hoorde ik ook tijdens de inloopavonden en dit zie ik terug in het magazine. De gemeente Lopik spant zich op een positieve manier in voor onze inwoners. Aan de Lekwijk West komen door erfdelen meer wooneenheden en door het zojuist goedgekeurde meerjarenonderhoudsplan blijft onze gemeente er fraai uitzien. Ik verwacht hogere belastingen als we deel uit gaan maken van een grotere gemeente. Laat de inwoners meestemmen of er een fusie moet komen. Nu is de beslissing ambtelijk genomen."
De PvdA vond het magazine een inspirerend boekwerk en was blij verrast met het positieve beeld van de gemeente. De angst voor een herindeling ontging PvdA'er Rik Dekker niet.

De coalitiepartijen VVD en CDA, die een herindeling raadzaam achten, wezen er nogmaals op dat de organisatie piept en kraakt. "Ons ambtelijk apparaat wordt in stand gehouden met geld dat we niet hebben", maakte Nick Kramer (VVD) meteen duidelijk. "Onze visie verschilt: daarom moeten we in gesprek blijven met elkaar en de inwoners."
Adrie Strien (CDA) ziet en voelt het spanningsveld. "Er wordt veel van ons verwacht om alles in stand te houden. Inwoners en ondernemers willen geen verhoging van de belastingen, maar als gemeente geven we nog steeds meer uit, dan er binnenkomt."
Burgemeester Laurens de Graaf had als portefeuillehouder het laatste woord: "Dit is het moment van het kennisnemen en het kijken naar de toekomst. Daar voel ik me als hoeder van de democratie verantwoordelijk voor. We staan nu aan een beginstation; we zijn nog lang niet bij het eindstation. Het is belangrijk dat we de teugels in eigen handen houden."