Rentmeester Paul Kindt voor het hoofdgebouw van Huis te Jaarsveld
Rentmeester Paul Kindt voor het hoofdgebouw van Huis te Jaarsveld Foto: Linda de Kort

Huis te Jaarsveld bijna klaar

JAARSVELD • De buitenplaats Huis te Jaarsveld ligt aan de rand van het dorp Jaarsveld, tegen de dijk van de Lek. Een paar jaar geleden is de buitenplaats gekocht door zakenman Joris Huijsmans. Het doel van Huijsmans is de buitenplaats in al haar oude glorie te herstellen. Om dit hele proces in goede banen te leiden zijn onder meer de rentmeesters Erwin Zark en Paul Kindt en architect Edwin Paymans aan de buitenplaats Huis te Jaarveld verbonden. “Er lag een heel ambitieus plan, maar het wordt prachtig”, vertelt Kindt over de vorderingen.

Inmiddels is de uitvoerige renovatie van het park en de gebouwen in volle gang en op veel punten afgerond. In een nieuw bestemmingsplan zal het gebruik van de buitenplaats ook onder andere worden opengesteld voor publiek. “Je kunt hierbij denken aan huiskamerconcerten, vergaderingen en open tuindagen. Het is zeker niet de bedoeling om er een grote evenementenlocatie van te maken. Het moet passen in de sfeer van de authentieke buitenplaats”, licht Kindt toe.

De buitenplaats heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis. Het begint met de bouw van het kasteel Veldenstein in 1381. Mede vanwege de aan het kasteel verbonden hoge heerlijkheid was het vanaf de veertiende eeuw een prestigieus bezit. Willem van Oranje, zoon Filips Willem en de nazaten van raadpensionaris Johan de Witt konden zich ooit eigenaar noemen. Door de eeuwen heen raakt het kasteel in verval, maar in 1733 komt het in handen van Cornelis de Wit. Deze besluit met zijn zoon een nieuw landhuis te bouwen. Niet op het kasteelterrein, maar iets noordelijker. Daarna zal het nog vaker van eigenaar wisselen. Maar wat het huis en de grond betreft bleef bij Cornelis en de volgende eigenaren de nadruk liggen op het laten renderen van de gronden door deze onder andere te verpachten als boomgaard. 

Er volgen vele generaties van verschillende families die allemaal op hun eigen wijze voor het Huis te Jaarsveld hebben gezorgd. Zij brachten veranderingen aan om het aan te passen aan hun tijd, maar de grandeur van weleer is nooit verdwenen. Het huis verkeert nu in een nieuwe fase van renovatie en herontwikkeling, waarbij de oude luister weer nieuw leven ingeblazen wordt. Op die manier kan er ook in de toekomst weer genoten worden van deze bijzondere plek.

De renovatie is op dit moment nog bezig, maar al in een ver gevorderd stadium. Met name omdat de huidige eigenaar heel veel waarde hecht aan de oorspronkelijke functie van de buitenplaats, gingen heel wat studies en onderzoeken aan de renovatie vooraf. “De buitenplaats verdient het om een mooie plek in de 21e eeuw te krijgen en dat zien we nu ook gebeuren”, aldus Kindt.

“Het koetshuis is helemaal gerenoveerd, aan de Appelschuur en het hoofdgebouw wordt op dit moment volop gewerkt.” Uit onderzoek kwam ook het plan voor de historische tuin tot stand. “We vonden een ontwerp uit de 18e eeuw waarop we een historische tuinmuur ontdekten. En we kwamen inderdaad het fundament van deze muur tegen. We hebben de muur weer opgebouwd en deze zal net als vroeger fruitplanten kunnen leiden. Door het vasthouden van warmte en de bescherming tegen wind is de muur in zijn oude functie hersteld.” 

'De oude luister wordt weer nieuw leven ingeblazen.'

“Om ervoor te zorgen dat de buitenplaats ook weer een plek krijgt in de samenleving, wil de eigenaar de buitenplaats voor anderen weer beleefbaar maken. Om deze reden is ervoor gekozen om de buitenplaats open te stellen voor publiek. Zo kan het publiek weer wandelen door het slingerbos en de eikenlaan. Momenteel wordt aan een nieuwe dijktrap gewerkt, die een voormalige houten leuning vervangt.”