Vechten voor zelfstandigheid IJsselstein?

De conclusie van Hans Bouw (LDIJ) in Zenderstreeknieuws van 19 januari, IJsselstein blijf zelfstandig, zou je van een lokale partij niet anders kunnen verwachten. 

Maar zo logisch is dat voor de LDIJ niet. Immers, het politiek handelen van de LDIJ heeft de afgelopen jaren absoluut niet in het teken gestaan van het luisteren naar de IJsselsteiners. Vorig jaar zijn de bewonersgroepen opgehouden te bestaan dankzij de inzet van de LDIJ (+ VVD), het wijkgericht werken bestaat niet meer. Ook de burgerparticipatie is op het allerlaagste niveau uitgevoerd, getuige de inspraak van de vele burgers de afgelopen jaren in de gemeenteraad. Hoezo lokaal werken?

De heer Bouw stelt dat “Lopik graag met IJsselstein wil samengaan”. In de raadsvergadering van Lopik hebben de partijen aangegeven wél op zoek te (willen) gaan naar een of meerdere partners, maar heeft bij voorbaat IJsselstein uitgesloten. Natuurlijk, onze samenwerking (met Montfoort) is mislukt. De LDIJ met de VVD hebben aan de basis gestaan van de breuk met Montfoort. Dit zeer tegen de zin van het personeel in. 

Dat driekwart van het toenmalige personeel meegegaan is naar Montfoort, zegt genoeg. Nu, 3 jaren later, hebben we nóg niet alle vacatures bezet.

“Voor de mogelijkheid om betaalbare huizen te bouwen zal een fusie niet veel uitmaken”??? Graag zou IJsselstein een wijk bouwen naast de Intratuin. En van wie is die grond? Graag bouwt IJsselstein naar het zuiden richting de Lek. En van wie is een deel van die grond? In beide gevallen van Lopik. Hoezo niets uitmaken? 

Nu gaan we vele stukken natuur opofferen voor huizenbouw. Dat deze erg dicht tegen de snelweg (A2) aan liggen, mag voor de LDIJ geen beletsel zijn. De natuur die IJsselstein moet beschermen tegen de milieuvervuiling van de N210 en de A2, wordt opgeofferd. Hoe verzinnen ze het?

Mijn conclusie is dat we niet bang hoeven te zijn voor (een fusie met) de Lopikerwaard gemeenten. De dreiging komt eerder uit Nieuwegein en Utrecht. Waar ik wel bang voor ben is, dat als de LDIJ wéér een periode in het college zal zitten, de mogelijkheden tot inspraak van de IJsselsteiners op het beleid naar nul gereduceerd zal worden. Gelukkig ben ik te oud (geworden) om me hier, na maart 2022, nog druk over te maken.


Joop van Well,
gemeenteraadslid
Groen Links IJsselstein