Appartementen-complex

Medio 2019 werd ik gebeld door omwonenden van het oude schoolgebouw aan het Hitteschild. Of ik van de bouwplannen wist. En ook al was ik toen nog lid van de bewonersgroep IJsselveld-Oost, ik wist natuurlijk van niks, want het huidige gemeentebestuur was indertijd ook al niet erg van zins om bewonersgroepen van informatie te voorzien. Slechts een handjevol omwonenden was uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst waar ze mochten kiezen uit drie modellen met 30 appartementen voor het postzegeltje grond waar nu nog dat schoolgebouw staat. 

Bewoners vonden (en vinden) dat niet passen in een gebied waar verder alleen eengezinswoningen staan. Bovendien was hen eerder verteld dat er mogelijk 16 eengezinswoningen konden worden gebouwd. Volgens deze meedenkende bewoners kunnen in 16 eengezinswoningen meer mensen wonen dan in 30 appartementen. De bewoners hebben dus een uitgewerkt tegenvoorstel ingediend. 

Het mocht niet baten: de gemeente wil op die plek willens en wetens een massief blok van dertig appartementen (dat is het deftige woord voor flatwoningen) bouwen. De bewoners rond het Hitteschild zijn inmiddels voldoende gemotiveerd om desnoods tot aan de Raad van State hun gelijk te gaan halen. En dat betekent jaren vertraging. Aan de kiezers wordt intussen beloofd dat er goed wordt gecommuniceerd en dat de politiek ‘het doet voor IJsselstein’.

Mijn mond viel open van verbazing toen ik de afgelopen week in de Commissie Ruimte hoorde dat de gemeente de omwonenden van de Lagebiezen simpelweg heeft bedrogen. Onder het mom van communicatie en participatie heeft men de mensen voorgespiegeld dat er flats zouden worden gebouwd met vijf verdiepingen. Toen de omwonenden dat te hoog vonden is de gemeente zo aardig geweest om er één verdieping af te halen en er vier verdiepingen van te maken. Naderhand kwamen er (na een WOB-verzoek!) stukken naar boven waaruit bleek dat er nooit een plan was geweest om vijfhoog te bouwen. De bewoners zijn dus gewoon voor de gek gehouden.

Er moeten natuurlijk woningen worden gebouwd. Maar het gaat hier om de betrouwbaarheid van de politiek. Immers: voor hetzelfde geld heeft men plannen onder de pet om de groene stroken in Achterveld en Zenderpark vol te bouwen, maar liggen die plannen nog in het geheimenkastje omdat ze voor de verkiezingen niet bekend mogen worden. Ik zeg niet dat het zo is maar met onbetrouwbare politici weet je het maar nooit.

Willem van der Wiel,
IJsselstein