Open staan voor gemeentelijke herindeling

In Het Kontakt Zenderstreeknieuws van 19 januari doet Hans Bouw van de LDIJ een oproep aan de IJsselsteiners om zich te verenigen in de strijd voor zelfstandigheid. Dit is gebrek aan strategische visie. Wanneer je bij voorbaat fusie uitsluit, loopt je het risico dat andere gemeenten uit de Lopikerwaard elkaar wel vinden in een nieuwe gemeente ‘Lopikerwaard’. IJsselstein zit dan als “kleine” gemeente tussen Nieuwegein en ‘Lopikerwaard’. Op termijn bepalen anderen de toekomst van IJsselstein. Je kunt beter vanaf het begin actief meepraten.

De heer Bouw schets een zeer eenzijdig negatief en onvolledig beeld bij een mogelijke fusie. Dat de gemeente IJsselstein veel vacatures heeft zou weleens een gevolg kunnen zijn van het feit dat ze nu al te klein is voor een uitdagende functie met perspectief. Op veel terreinen is één beleidsmedewerker werkzaam waardoor naast de kwetsbaarheid, nota’s later dan gepland voorgelegd worden aan de raad.  Dat de belastingen na een fusie voor IJsselsteiners gaan omhoog is een aanname. Er wordt de indruk gewekt dat thans de financiële positie gezond is. Insiders weten beter. Het niet verhogen van de belasting bij zelfstandigheid moet niet worden uitgesloten, willen wij onze achterstanden in de voorzieningen weer op peil brengen en voldoen aan onze maatschappelijke taken zoals jeugdzorg en WMO.

Mogelijkheden voor passende woningbouw zouden weleens beter kunnen zijn bij een fusie. Gesteld wordt dat de provincie geen toestemming geeft voor bouw buiten de rode contouren. Dit betekent dat de wens van de LDIJ voor de bouw van 2500 woningen waarvan 1500 in het Kromme IJssel gebied ook niet doorgaat. Bouwen buiten de rode contouren is onder voorwaarden wel mogelijk. Samengaan met o.a. Lopik biedt dan mogelijkheden om achter Intratuin te bouwen. Veruit de beste bouwlocatie.

Onderzoeken tonen aan dat grotere gemeenten: een betere strategische positie in de regio hebben; er meer slagen in om extra gelden binnen te halen; de inhuur van dure externe krachten sterk weten te reduceren; kunnen besparen op de kosten voor bedrijfsvoering; bijdragen aan het vergroten van de bestuurskracht, professionalisering en verbeteren van de dienstverlening.

Bij het al dan niet fuseren van onze gemeente hebben de inwoners behoefte aan een objectief en volledig beeld. Het pleidooi van de heer Bouw is zuivere verkiezingsretoriek. Waarbij op termijn niet de belangen van de inwoners voorop staan, maar eerder de partijpolitieke ambities.

Marius Willems, IJsselstein