Vecht voor zelfstandigheid IJsselstein!

Sinds 1308 is IJsselstein een zelfstandige stad. Deze zelfstandigheid hebben we in de eeuwen geregeld moeten bevechten tegen de Utrechters of de Hollanders, maar uiteindelijk hebben we de belagers afgeweerd! Tegenwoordig gaat het niet meer zo eenvoudig. De zelfstandigheid wordt beslist in de politieke achterkamertjes. Inmiddels heeft Lopik de strijd geopend. Zij willen samen met andere gemeenten verder gaan. Uiteraard valt hun oog (ook) op IJsselstein.Helaas zijn de gevolgen van een fusie vooral voor IJsselstein negatief.

Voor de mogelijkheid om betaalbare huizen te kunnen bouwen zal een fusie niet veel uitmaken. Het probleem is niet dat we geen grond hebben, maar vooral dat we geen toestemming van de provincie krijgen om te bouwen. Dit komt door stikstof, mobiliteit en milieuregels. Hier zal een fusie geen verandering in brengen.

De OZB ligt in Lopik fors hoger dan in IJsselstein.Na een fusie kan er maar 1 OZB tarief gelden in de gemeente. Het gevolg is dat de IJsselsteinse huisbezitters minimaal 19% meer OZB gaan betalen.Overigens wordt deze verhoging ook doorberekend in de huren, zodat deze ook zullen stijgen. Voor het bedrijfsleven dreigt de invoering van precario en toeristenbelasting. Twee belastingen die Lopik wel heeft en IJsselstein niet. Ook hier geldt weer dat in de hele gemeente dezelfde belastingen gelden, dus of IJsselstein moet ook precario en toeristenbelasting invoeren of Lopik moet het afschaffen. Maar wie gaat dat dan betalen?

Zal de dienstverlening dan beter worden of goedkoper? Ook hier heb ik geen vertrouwen in. Natuurlijk heb je als je samengaat meer schaal om specialisten aan te trekken, maar dan moet je die wel kunnen vinden. Op dit moment zijn er in IJsselstein al vacatures genoeg voor gespecialiseerde mensen op het gebied van woningbouw, ruimtelijke ordening of duurzaamheid. En daarbij krijgen wij de mensen van Lopik erbij. Waarschijnlijk hebben zij ook geen specialisten op de genoemde terreinen en hebben dus overlap in functies en een tekort dat we niet in kunnen vullen. Ook bestaat het risico dat lokale voorzieningen als zwembad of bibliotheek verloren gaan omdat er elders in de fusiegemeente al een soortgelijke voorziening is. Nu ben ik hier met betrekking tot Lopik niet zo bang voor; maar dat zou Lopik dus wel moeten zijn!

Onze invloed in de regio zal ook niet opeens toenemen. Nu treden we al heel vaak samen op als Lopikerwaard gemeente. Of dat anders wordt is maar zeer de vraag. Kortom: IJsselsteiners verenigt u in de strijd voor zelfstandigheid!

Hans Bouw, LDIJ, IJsselstein