Groen Platform bezorgd over woningbouw

GPIJ maakt zich sterk voor een gezonde leefomgeving voor de inwoners van IJsselstein, in het bijzonder voor groen in de openbare ruimte. In die hoedanigheid is onder meer gesproken over bouwlocaties in de wijk IJsselveld-Oost. Het betreft een plangebied dat voor geheel IJsselstein een bijzondere waarde heeft, opgedeeld in Randdijk en Europakwartier-Oost. In de aanloop naar de vergadering Commissie Ruimte op 18 januari a.s. vraagt GPIJ aandacht voor dit ecologisch zeer waardevolle gebied.

GPIJ heeft ernstige bedenkingen tegen de voorliggende nieuwbouwplannen Randdijk. Het gehele plangebied heeft thans overwegend een groenbestemming. GPIJ staat niet afwijzend tegenover nieuwbouw wanneer het uitsluitend het perceel betreft waar thans een woonbestemming op rust. De begrenzing van de locatie luistert nauw. Alle verstoring van gebied met bestemming ‘groen’ en ‘water’ wijst GPIJ af, onder verwijzing naar de door de gemeenteraad in 2018 aangenomen Natuurwaardenkaart. Het Raadsvoorstel streeft een verdichting in bebouwing na, maar liefst ca. 130 woningen. Hoogbouw, tot max. acht woonlagen, in een stuk waar sprake is van “een ernstige mate van bodemverontreiniging”. Een bodemonderzoek is aangekondigd. GPIJ acht nieuwbouw in deze orde van grootte onacceptabel. Over het tweede voorstel voor een bouwlocatie in Oost, Europakwartier-Oost, is GPIJ uiterst verbaasd. Biodiversiteit en hoge natuurwaarde zouden plaats moeten maken voor ca. 120 woningen.

Naast ecologische bezwaren die natuur en leefbaarheid raken, is het de kwaliteit van de leefomgeving in beide gebieden die reden geeft tot ongerustheid. De luchtkwaliteit en het verkeersgeluid in die hoek van de stad laten sterk te wensen over. Beide gebieden bevinden zich in een zone begrensd door de N210, Rijksweg A2, Utrechtseweg en het tracé van de trambaan. In 2019 bedroeg de geluidsbelasting Randdijk 63 dB en Europakwartier-Oost 64 dB, hoog in de gevarenzone.

Samengevat : GPIJ dringt aan op afwijzing van Europakwartier-Oost als bouwlocatie en op herziening (beperking aantal woningen) van Randdijk als bouwlocatie. Omwonenden zijn het meest gebaat bij versterking van de natuur. De gemeente dient derhalve zowel provinciaal als regionaal opnieuw te overleggen welke bouwlocaties mogelijk in aanmerking komen.  GPIJ verzoekt college en raad met klem zich te houden aan de Natuurwaardenkaart en de toezeggingen om hoge natuurwaarden in IJsselstein te beschermen en waar mogelijk te versterken.

Agnes E.M. Jonker, namens Groen Platform IJsselstein