Afbeelding
Foto: Linda de Kort

CCV: Daadkracht gemeenten cruciaal voor geslaagde buurtpreventie

ijsselstein/montfoort • In een onlangs gehouden digitale bijeenkomst inventariseerde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vanuit een landelijk oogpunt de verschillende regionale initiatieven op het gebied van buurtpreventie. Ook de regio Utrecht was vertegenwoordigd. 

Steeds vaker komen initiatieven van buurtpreventie van de grond. In Montfoort en in IJsselstein zijn WhatsAppgroepen, deelname aan Waaks en aan het Keurmerk Veilig Wonen zaken die samen met inwoners, ondernemers en onder meer de politie aandacht krijgen. Uit de CCV-bijeenkomst blijkt hoe belangrijk de samenwerking tussen de verschillende partijen hierin is. Montfoort erkent dit: "Goede samenwerking en onderlinge communicatie tussen de gemeente en de inwoners en ondernemers zijn belangrijk. Veiligheid is tenslotte van ons allemaal.”
"Initiatieven zoals een WhatsAppgroep komen uit de wijk of buurt zelf. Voor ons (en voor onze veiligheidspartners) is het van belang van dit soort initiatieven op de hoogte te zijn om deze te kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan duidelijke informatie over waar meldingen kunnen worden gedaan en wie op basis van een melding actie onderneemt. Op deze manier versterken we elkaar en is de kans groter dat dergelijke initiatieven een succes worden."
Ook in IJsselstein staat veiligheid hoog op de agenda. Zo is binnen de gemeente een contactpersoon aangesteld voor de WhatsAppgroepen, Burgernet en Waaks. Wanneer de gemeente bijvoorbeeld een preventief bericht omtrent woninginbraken wil sturen, verstuurt de contactpersoon van de gemeente dit bericht naar alle beheerders van de WhatsAppgroepen in IJsselstein.
Robin Heijgen is beheerder in een IJsselsteinse WhatsAppgroep. Hij herkent deze gang van zaken. Maar wat hij niet herkent is een zeer nauw contact met de gemeente. "Af en toe wordt er wat doorgestuurd en het is verder aan ons als beheerders om dit door te sturen of er iets mee te doen.”
Vanuit de CCV-bijeenkomst blijkt dat juist de onderlinge samenwerking en de daadkracht van de gemeenten cruciaal te zijn om buurtpreventie te laten slagen. Vanuit daar zouden ook andere zaken zoals cybercriminaliteit kunnen worden opgepakt. Zo zou Heijgen graag een actievere rol in het parkeerbeleid en zichtbaardere surveillance vanuit boa en politie willen zien.
IJsselstein ziet vooral een faciliterende rol voor de gemeente. "De regie over bijvoorbeeld de WhatsAppgroepen ligt bij inwoners en niet bij de gemeente.”
Het CCV zal later advies uitbrengen over hoe gemeenten en burgers elkaar kunnen versterken om tot een betere buurtpreventie te komen.