Alternatieve Memorywalk rond zorgcentra tegen dementie

ijsselstein • De Rotterdam Memorywalk op zaterdag 18 december kon door de coronamaatregelen niet plaatsvinden. Dat weerhield Liesbeth Vergeer, activiteitenbegeleidster in woonzorgcentrum en verpleeghuis Isselwaerde, er echter niet van om met haar team ‘De Osjes’ een alternatieve Memorywalk te lopen: een wandeling in IJsselstein rond de drie verpleeg- en verzorgingshuizen Mariënstein, Ewoud Gasthuis en Isselwaerde. 

Dankzij het grote team werd vóór de start al 11.537 euro opgehaald voor het goede doel: dementieonderzoek in het Rotterdamse Erasmus MC. Hoe hard dat geld nodig is weet Liesbeth - vanuit haar functie als welzijnsmedewerker binnen Isselwaerde – als geen ander: “Dementie is een ziekte met de hoogste ziekte- en zorglast, daarom is een tijdige diagnose en een goede opvolging hiervan van levensbelang. In verpleeghuis Isselwaerde zie ik dagelijks het verdriet en onmacht van bewoners en hun familieleden.” 

Schrijnend tekort 

Ook het schrijnende tekort aan personeel in de zorg baart haar grote zorgen. "De verwachting is dat er een explosieve groei aan dementerenden. Het is namelijk zo dat een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen deze ziekte krijgen. Hoe moet dit goed gaan komen om deze mensen in de toekomst de juiste zorg te geven?” Aan de inzet van Liesbeth zal het niet liggen: "Ik werk al ruim twintig jaar in Isselwaerde. Ik vind mijn werk als activiteitenbegeleidster fantastisch en doe het met veel plezier.” 

Vergeers team De Osjes - 41 personen - bestaat voornamelijk uit familieleden. "Dementie in een erfelijke vorm zit bij ons in de familie. Maar ook vriendinnen van de familie en een collega van mij liepen mee. We hebben al veel geld opgehaald, maar er is nog veel meer geld voor nodig! Dus wie een donatie wil doen: kijk op rotterdammemorywalk.nl.”