En nog steeds gebeurt er niets met De Clinckhoeff

Er wordt al tien jaar gesproken over het opknappen en verbeteren van winkelcentrum De Clinckhoeff. Twee jaar geleden is er een nieuwe projectontwikkelaar aangesteld om het proces nieuw leven in te blazen. In 2010 is men gestart met Bunnik en na lang gedoe is dit stopgezet. Er werd een jaar of 6 terug nog wel even een parkeerplaats aangelegd tussen de tramhalte en de sporthal, maar dit werd een parkeerplaats die onbereikbaar was voor de auto’s of je moest eerste even door het mulle zand ploegen.

De gemeenteraad heeft eind 2020 een budget beschikbaar gesteld van 121.000 euro voor de procesbegeleiding zodat de ontwikkeling van het wijkwinkelcentrum door kan gaan. Het budget wordt gebruikt voor het inzetten van een externe projectleider, advieskosten van een stedenbouwer, een planeconoom en fiscaal adviseur. Dit budget zal inmiddels wel gebruikt zijn, maar we zien als bewoners rond De Clinckhoeff totaal nog geen actie. Eigenlijk is het gewoon diep triest, we zijn vanaf 2010 aan het praten over de ontwikkeling van een nieuw winkelgebied wat hard nodig is. Het winkelcentrum verpaupert, lekkages aan het dak alom. En de ondernemers worden al jaren aan het lijntje gehouden.

In 2016 werd op stel en sprong een kaalslag gedaan aan alle bomen die op het parkeerterrein stonden, want er zou een start gemaakt worden met de bouw. De bomen waren mooi en zorgde nog voor een beetje schaduw bij de parkeerplaatsen. De afgelopen jaren wordt er ook veel geroepen over huisvestingsproblemen voor de inwoners van IJsselstein. Te kort aan huurwoningen. Nu het plan is 50 huurwoningen met een vervolg als dit project is afgerond, zou de Jumbo op de Televisiebaan weggaan en met het oude schoolgebouw zou daar ook huisvesting van inwoners kunnen plaatsvinden. Diep triest dit allemaal zo stroperig gaat.

We hebben nog een ruime week te gaan in het jaar 2021. Ik denk als inwoner van IJsselstein, die zeer dicht bij De Clinckhoeff woont, dat het alleen nog maar langer gaat duren. Het onderzoekbudget zal op zijn, er zullen nog wel wat nieuwe onderzoeken in 2022 komen en de inwoners maar wachten op een resultaat dat er op die plek eens een mooi en fatsoenlijk winkelcentrum komt met goede huisvesting voor de inwoners.
Eigenlijk is het gewoon diep triest dat zo'n project inmiddels elf jaar op de plank ligt en er niets gebeurt behalve een onzinnige parkeerplaats aanleggen en een partijtje bomen kappen. We hopen dat 2022 iets moois gaat brengen voor de inwoners van IJsselstein en de ondernemers op De Clinckhoeff.

Gerard Doesburg, IJsselstein