Lopik pikt geen IJsselsteins landjepik

Ik kreeg een tip om eens te luisteren naar de commissievergadering in IJsselstein op 26 oktober. De commissievergadering werd ingesproken door de heer Van Zijl, van de BB+W en de HKIJ. Met stijgende verbazing heb ik zijn relaas aangehoord, over de (in zijn ogen) oplossing voor de woningnood in IJsselstein. IJsselstein dat 1.500 woningen wil bouwen in het Kromme IJsselgebied, wat volgens meneer Van Zijl een onzalig plan is. Zijn oplossing: Benschop en Polsbroek bij IJsselstein halen, om dan ten westen van IJsselstein deze woningen te kunnen bouwen.
De geschiedenis herhaalt zich. Toen IJsselstein ging bouwen in Zenderpark stonden de zendmasten in de weg. Oud burgemeester Wijte had wel een oplossing, die dumpen we bij de buren! Gelukkig hebben we dat onheil kunnen weren. Nu bedreigt IJsselstein ons weer. Er is woningnood in IJsselstein, dus gaan we Boveneinds grondgebied annexeren! Meneer Van Zijl komt met het relaas dat dit in de 12e eeuw IJsselsteins grondgebied was. Hij zegt ook dat Benschop en Polsbroek in 1989 met Lopik, gedwongen door de provincie, zijn samengegaan, en dat niemand in deze gemeenten het daarmee eens was. De heer Van Zijl noemt deze fusie een 'weeffout'. Maar deze 'weeffout' gaan we decennia later niet herstellen om het woningprobleem van IJsselstein op te lossen. Het is werkelijk schaamteloos om dit aan te horen, voor inwoners die in dit gebied wonen.

Als IJsselstein meer woningbouw wil realiseren, denk ik dat een herindeling met Nieuwegein ideaal is. Een tunnel aanleggen van de - wijlen - Viaanse brug tot aan knooppunt Oudenrijn. Met de vrijgekomen grond van de geluidswallen dump je de Nedereindse Plas. Is dat probleem ook opgelost! Je hebt dan een strook grond die in handen is van de gemeente en waar je héél veel starterswoningen kunt bouwen. Want daar is behoefte aan. De naam van de gemeente zou kunnen zijn: 'Nieuw-IJssel'. Wij hopen dan voor eens en voor altijd af te zijn van het landje pik van IJsselstein.
Er werd nog een vraag gesteld in de vergadering of de heer Van Zijl dit verhaal ook in Lopik gaat houden. Zo ja, dan adviseer ik de heer Van Zijl, wanneer hij de vestingstad verlaat, om het snelste paard van stal te halen en zich te voorzien van een maliënkolder. Anders zou hij wel eens overvallen kunnen worden door struikrovers!


Inwoners van Lopik, ik denk dat het nu tijd is de regie over onze toekomst in eigen hand te nemen. Ik roep u op om, samen met mij, een bewonersgroep te formeren, liefst uit alle kernen iemand, om dit onheil af te wenden.

Johan Brouwer,
Benschop