Zeldenrust in beeld voor nieuwe woonwijk

benschop • Het plan Zeldenrust levert volgens het college van de gemeente Lopik een waardevolle bijdrage aan de versterking van de vitaliteit en leefbaarheid van Benschop. De andere twee ingediende bouwplannen Benschop-Zuid en Dorp 126 vallen buiten de boot.

De criteria staat uitgewerkt in de beleidsnota Uitbreiding Vitale Kernen Een van de voorwaarden die gesteld zijn voor de instemming, is dat de ontsluiting van het gebied in overleg met de gemeente Lopik zodanig technisch ontworpen en uitgewerkt wordt dat een soepele afhandeling van het verkeer naar de hoofdontsluiting van de kern is gewaarborgd. Plan Dorp 126 viel af, omdat het deels buiten de kernrandzone valt, het deel van het buitengebied dat grenst aan de bebouwde komt. Benschop-Zuid geeft te veel verkeersproblemen. Voor de toekomstige, oudere bewoners liggen deze bouwlocaties ook te ver af van het centrum met zijn voorzieningen.
De drie ingediende bouwplannen houden de gemoederen in Benschop flink bezig. ''Er is een zo'n rationeel mogelijk beleid toegepast”, aldus wethouder Gerrit Spelt. ''Gekeken is of aan de vooraf opgestelde criteria is voldaan. Zeldenrust scoort het best en krijgt van ons groen licht. Bij Zeldenrust wordt een agrarisch bedrijf gesaneerd, wat minder verkeersbewegingen van tractoren oplevert. Starters en ouderen komen in aanmerking voor een woning achter het rijksmonument, waarin appartementen komen. Als het bouwplan ook voorziet in sociale koopwoningen komt er een plan, waarin geregeld en geborgd is dat deze woningen gedurende een periode van minimaal 20 jaar beschikbaar blijven voor de beoogde doelgroep. Een pluspunt is ook dat de woningbouw de restauratie van het monumentale pand Zeldenrust, dat hard toe is aan een opknapbeurt, mogelijk maakt.”
In haar vergadering van 14 december beslist de gemeenteraad of Zeldenrust de voorkeur krijgt.