Een hele klus voor de leden van Zingt Gode Lof.
Een hele klus voor de leden van Zingt Gode Lof. Foto: Janneke Severs-Hilgeman

Speculaasactie is ook hard werken

linschoten • De bijna honderd jaar oude zangvereniging Zingt Gode Lof werkt in deze tijd hard aan de jaarlijkse speculaasactie.

Het in Linschoten zeer vertrouwde koor doet dat ook dit jaar in samenwerking met de plaatselijke bakker Verweij. Onder leiding van echte bakker Harry Verweij werken de koorleden hard door in een ploegendienst van vier tot zes personen. Zo'n 1.200 stuks ambachtelijke speculaaspoppen, speculaastaartjes, amandelletters en roomboter gevulde amandelstaven werden op bestelling gemaakt in de bakkerij om daarna volgens planning voor pakjesavond af te leveren bij ‘klanten' die de plaatselijke zangvereniging een warm hard toe dragen.
Hoeveel jaren het koor de speculaasactie inmiddels al organiseert kan secretaris Nelleke de Haan zo uit haar hoofd niet zeggen. Lang is het wel, maar zo lang is ze nog niet bij de club aangesloten. ''Ooit werd de speculaasactie bedacht voor het jaarlijkse uitje van het koor'', weet ze wel. . "Maar inmiddels draagt de opbrengst van deze oude traditie in de bakkerij bij aan de zaalhuur, muziekstukken en de dirigent.”
Het koor mag met zijn 97 jaar dan wel oud zijn, maar zeker niet bejaard. Dirigent Alyda Touwen heeft ervoor gezorgd dat zingen bij dit koor absoluut bepaald saai of oubollig is. Zij heeft het koor op een even enthousiaste als professionele manier naar een hoger niveau weten te tillen. Elke dinsdagavond wordt er gerepeteerd. Er is nog plaats voor nieuwe leden (v/m). Info: nhcdehaan@gmail.com.